Data: 2002-10-30 14:04:07
Temat: Re: Przygotowanie lisci na golabki - go³abki z kapust± w ¶rodku
Od: b...@w...pl (MiKa)
Pokaż wszystkie nagłówki
CLARIS-ONA!!! wrote:
> > Ja w sprawie gołąbków. Takich właśnie
udziwnionych.Kochani poratujcie
> > przepisem (albo odeślijcie do jakiegoś źródła) na
gołąbki z kapustą w
> środku
> > (jakieś 3 odcinki temu Robert M. pokazywał w
"Wędrówkach"). Wyglądały
> > pysznie, a ja nie zapisałam.
> Hej,
> U mnie w rodzinie takie gołąbki nazywamy francuskimi.
> Surowa kapustę białą drobno kroję [w kosteczke ]. Musi
jej być wagowo tyle
> co mielonego mięska. Potem mięsko mieszam z kapustą,
dokładam jajko,
> zeszkolną cebulkę i odrobinę zmiażdżonego czosnku.
Mieszkam to wszystko
> doprawiając solą i pieprzem [nie zalowac!]. Jesli jest
bardzo rozlazle mozna
> dodac namoczona bulke [jak do mielonych]. Potem
formuluje takie wieksze
> kotleciki i obsmazam [kurcze, nie pamietam czy czasami
bulka tarta nie trza
> tego potraktowac po wierzchu]. Jak sa obsmazone ze
wszystkich stron to
> przekladam do rondla, podlewam woda, dodaje przecier
pomidorowy i tak dusze
> ponad godzinke, az w srodku kapusta bedzie mieciutka. Na
koniec sosik
> podprawiam smietana.
> Pycha, ech, chyba zrobie w tygodniu...
> --
> CLARIS /ona/ z Wrocławia
> c...@w...pl
Tak, ale to nie gołabki tylko kotleciki. Też takie
smażyłam i faktycznie pycha. I trzeba panierować, jak
zwykłe. A kapustę tarłam na tarce z grubymi oczkami.
Ale jakby takie coś zawinąć w liście, to juz będą
gołąbki, prawda? :)))
ojej, ale jestem głodna...
MiKa
--------------------------------------------
wyslane z serwisu easy cookbook - kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
http://www.kuchnia.serwisy.net.pl
--------------------------------------------
|