Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!poznan.rmf.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.tkmedia.pl!n
ews-1.feed.trzepak.pl!news.magma-net.pl!not-for-mail
From: "CLARIS-ONA!!!" <c...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przygotowanie lisci na golabki - gołabki z kapustą w środku
Date: Wed, 30 Oct 2002 14:03:34 +0100
Organization: Magma Systemy Komputerowe http://www.magma-net.pl
Lines: 30
Message-ID: <apombn$pbo$1@cs.magma-net.pl>
References: <apj0d8$dae$1@news2.tpi.pl> <apj6mi$m9h$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 192.168.1.1
X-Trace: cs.magma-net.pl 1035984057 25976 192.168.1.1 (30 Oct 2002 13:20:57 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...magma-net.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 30 Oct 2002 13:20:57 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:132475
Ukryj nagłówki
> Ja w sprawie gołąbków. Takich właśnie udziwnionych.Kochani poratujcie
> przepisem (albo odeślijcie do jakiegoś źródła) na gołąbki z kapustą w
środku
> (jakieś 3 odcinki temu Robert M. pokazywał w "Wędrówkach"). Wyglądały
> pysznie, a ja nie zapisałam.
Hej,
U mnie w rodzinie takie gołąbki nazywamy francuskimi.
Surowa kapustę białą drobno kroję [w kosteczke ]. Musi jej być wagowo tyle
co mielonego mięska. Potem mięsko mieszam z kapustą, dokładam jajko,
zeszkolną cebulkę i odrobinę zmiażdżonego czosnku. Mieszkam to wszystko
doprawiając solą i pieprzem [nie zalowac!]. Jesli jest bardzo rozlazle mozna
dodac namoczona bulke [jak do mielonych]. Potem formuluje takie wieksze
kotleciki i obsmazam [kurcze, nie pamietam czy czasami bulka tarta nie trza
tego potraktowac po wierzchu]. Jak sa obsmazone ze wszystkich stron to
przekladam do rondla, podlewam woda, dodaje przecier pomidorowy i tak dusze
ponad godzinke, az w srodku kapusta bedzie mieciutka. Na koniec sosik
podprawiam smietana.
Pycha, ech, chyba zrobie w tygodniu...
--
CLARIS /ona/ z Wrocławia
c...@w...pl
|