Data: 2001-11-23 11:38:29
Temat: Re: Przyprawy korzenne
Od: "B.Z." <b...@c...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
2a) kwiat muszkatolowy, zowiac fachowo osnowka muszkatolowa
czyli lupinka otaczajaca galke. Jest delikatniejsza w smaku
i ja ja osobiscie wole.
6a) kasja, czyli suszone liscie cynamonowca chinskiego
bardzo delikatny cynamonowy aromat. Super np.do ryzu na slodko
9) kardamon - czyli male suszone straczki chyba krzewu - chyba , ze ktos wie
lepiej
10) badian, czyli anyz gwiazdkowy, suszone owoce w ksztalcie gwiazdki
bardzo wazna przyprawa w chinskiej kuchni
11) a co z sezamem - to chyba juz nie korzenie, ale tez nie ziola
nie wiem, jak to potraktowac
I mam pytanie do warszawiakow, gdzie w W-wie mozna kupic wymienione wyzej
specjaly
koniecznie w calosci, nie mielone!! Zwykle je przywozilam ze swiata
ale pewnie w W-wie gdzies sa?
Pozdrawiam
Wielka amatorka korzeni i innych specjalow
Barbara
Ela wrote:
> 1. Goździk, który jest wysuszonym pączkiem kwiatowym goździkowca korzennego.
> 2. Gałka muszkatołowa - jądro nasienia drzewa muszkatołowca korzennego.
> 3. Kłącze imbiru
> 4. Pieprz czarny - wysuszone,niedojrzałe owoce, biały - całkowicie dojrzałe
> owoce
> 5. Ziele angielskie jest to niedojrzały owoc drzewa pigmentowego.
> 6. Cynamon - suszona kora cynamonowca
> 7. Wanilia - wysuszony owoc w kształcie strąka-laseczki pnącza waniliowego.
> Często w sprzedaży jest cukier wanilinowy (środek syntetyczny).
> 8. Szafran jedna z najdroższych przypraw świata, powstaje z wysuszonych i
> sproszkowanych pręcików szafrana.
> Więcej nie pamiętam.
>
> Aha, nie wiem jak się przedstawia sprawa kuminu, ale może zgłosi się Walduś
> i nam wszystko wyjaśni.;)
>
> Ela
|