Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przysmaki sylwestrowe.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przysmaki sylwestrowe.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 306


« poprzedni wątek następny wątek »

61. Data: 2014-01-02 14:02:18

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-01-01 23:19, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
> Dnia Wed, 1 Jan 2014 23:14:57 +0100, Fragile napisał(a):
>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>>>
>>>> Przeteszczę.
>>>
>>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>
>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>>
> Oczywiscie, nikt nikomu nie broni dodać :), ale w Skandynawii nigdy nie
> spotkałam się z tym, by ktoś dodawał. O restauracjach nie mówię, bo tam to
> różne rzeczy się dodaje... :)

Zaintrygowałaś...
A możesz podać skandynawski skład?

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


62. Data: 2014-01-02 17:42:47

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Fragile <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 02 Jan 2014 14:02:18 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2014-01-01 23:19, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>> Dnia Wed, 1 Jan 2014 23:14:57 +0100, Fragile napisał(a):
>>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>>>>
>>>>> Przeteszczę.
>>>>
>>>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>>>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>>
>>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>>>
>> Oczywiscie, nikt nikomu nie broni dodać :), ale w Skandynawii nigdy nie
>> spotkałam się z tym, by ktoś dodawał. O restauracjach nie mówię, bo tam to
>> różne rzeczy się dodaje... :)
>
> Zaintrygowałaś...
> A możesz podać skandynawski skład?
>
Zbliżony do polskiego :) Często mieszają kilka gatunków mięs, bułkę
(najczęściej tartą), cebulę, jajko, zioła (jakie kto lubi), śmietanę lub
mleko lub wywar z mięsa, sól, pieprz. Główna różnica jest w ilości
dodawanej bułki, mleka/śmietany. Dodają tego sporo. Owszem, spotkałam się z
przepisami, w których są ziemniaki, ale Duńczyków czy Szwedów, którzy by je
dodawali nie spotkałam :) Ale wyrocznią nie jestem przecież :)

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


63. Data: 2014-01-02 17:51:24

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Fragile <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):

> W dniu 2014-01-01 23:14, Fragile pisze:
>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>
>>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>>> Przeteszczę.
>>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>
>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>
> Wydaje mi się, że ktoś chyba nawet tutaj pisał o tych ziemniakach
> dodawanych do kottbularów, w charakterze naszej polskiej bułki dodawanej
> do mielonych. A zapamiętałam to, bo wydawało mi się to cokolwiek dziwne.
> ;) Może przepisy są różne po prostu.
>
A to na pewno. W przepisach się kiedyś na zimniaki natknęłam. Ale częściej
jednak na sporą ilość bułki tartej i mleko/śmietanę.
>
> Na pewno soczystość klopsików zależy głównie od użytego mięsa, warto
> dodać czegoś bardziej tłustego chyba jednak.
>
Im chudsze mięso, tym klopsik bardziej suchy. Nie da się ukryć :)
Ale można jakiś sosik do tego zrobić (jeśli ktoś lubi).
>
> Choć osobiście wolałabym,
> żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)
>
Bo zdrowiej? :)
Ja dodaję cebulkę wcześniej podsmażoną na oleju, mimo, że powinno się dodać
surową. Może to ma znaczenie, bo klopsiki nie są takie suche mimo chudego
mięsa.

--
pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


64. Data: 2014-01-02 18:02:17

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-01-02 17:51, Fragile pisze:
>
> Im chudsze mięso, tym klopsik bardziej suchy. Nie da się ukryć :)
> Ale można jakiś sosik do tego zrobić (jeśli ktoś lubi).

Można, i owszem. A dzisiaj resztę klopsików, które mi zostały,
podgrzałam na parze. I zyskały na soczystości. :)

>
> Bo zdrowiej? :)

Tak.

> Ja dodaję cebulkę wcześniej podsmażoną na oleju, mimo, że powinno się dodać
> surową. Może to ma znaczenie, bo klopsiki nie są takie suche mimo chudego
> mięsa.

Ja też dodaję wcześniej lekko podsmażoną, a właściwie zeszkloną, jak już
robię jakiekolwiek mielońce.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


65. Data: 2014-01-02 18:04:39

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: FEniks <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-01-02 13:38, Ikselka pisze:
> Dnia Thu, 02 Jan 2014 09:45:52 +0100, FEniks napisał(a):
>
>> W dniu 2014-01-02 01:22, Ikselka pisze:
>>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):
>>>
>>>> Choć osobiście wolałabym,
>>>> żeby ziemniak załatwił sprawę. ;)
>>> To podaj z ziemniakami.
>> Nie zrozumiałaś w ogóle o co chodzi. :)
> Zrozumiałam, dlatego podpowiadam - podaj z ziemniakiem, przecież i tak
> wszystko idzie do jednego worka, żtp 3333-]

Z tym że u mnie musi wpierw przejść wstępną weryfikację kubków
smakowych, więc Twoja "rada" odpada, sorry.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


66. Data: 2014-01-02 18:35:08

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-01-02 17:51, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
> Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):
>> W dniu 2014-01-01 23:14, Fragile pisze:
>>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>>>> Przeteszczę.
>>>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>>>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>>
>>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>>
>> Wydaje mi się, że ktoś chyba nawet tutaj pisał o tych ziemniakach
>> dodawanych do kottbularów, w charakterze naszej polskiej bułki dodawanej
>> do mielonych. A zapamiętałam to, bo wydawało mi się to cokolwiek dziwne.
>> ;) Może przepisy są różne po prostu.

IMO to jak z naszymi mielonymi, nie ma jednego słusznego przepisu.

> A to na pewno. W przepisach się kiedyś na zimniaki natknęłam. Ale częściej
> jednak na sporą ilość bułki tartej i mleko/śmietanę.

IMO mleko/śmietanka robią tu więcej niż bułka tarta.

> Ja dodaję cebulkę wcześniej podsmażoną na oleju, mimo, że powinno się dodać
> surową. Może to ma znaczenie, bo klopsiki nie są takie suche mimo chudego
> mięsa.

A czemu powinno surową? Z domu wyniosłam tradycję przesmażania cebuli,
jest wtedy bardziej aromatyczna i dodaje mielonemu tej soczystości, o
której piszesz.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


67. Data: 2014-01-02 18:37:02

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-01-02 17:42, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
> Dnia Thu, 02 Jan 2014 14:02:18 +0100, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2014-01-01 23:19, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>>> Dnia Wed, 1 Jan 2014 23:14:57 +0100, Fragile napisał(a):
>>>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>>
>>>>> Albo zrobić z nich po prostu
>>>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>>>
>>>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>>>>
>>> Oczywiscie, nikt nikomu nie broni dodać :), ale w Skandynawii nigdy nie
>>> spotkałam się z tym, by ktoś dodawał. O restauracjach nie mówię, bo tam to
>>> różne rzeczy się dodaje... :)
>>
>> Zaintrygowałaś...
>> A możesz podać skandynawski skład?
>>
> Zbliżony do polskiego :) Często mieszają kilka gatunków mięs, bułkę
> (najczęściej tartą), cebulę, jajko, zioła (jakie kto lubi), śmietanę lub
> mleko lub wywar z mięsa, sól, pieprz. Główna różnica jest w ilości
> dodawanej bułki, mleka/śmietany. Dodają tego sporo. Owszem, spotkałam się z
> przepisami, w których są ziemniaki, ale Duńczyków czy Szwedów, którzy by je
> dodawali nie spotkałam :) Ale wyrocznią nie jestem przecież :)

Tylko mnie się bułka tarta kłóci z soczystością, którą by chciała
osiągnąć Ewa.
Aczkolwiek dużo tu może zależeć od śmietany.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


68. Data: 2014-01-02 18:51:25

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Fragile <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 02 Jan 2014 18:35:08 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2014-01-02 17:51, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):
>>> W dniu 2014-01-01 23:14, Fragile pisze:
>>>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>>>>> Przeteszczę.
>>>>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>>>>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>>>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>>>
>>>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>>>
>>> Wydaje mi się, że ktoś chyba nawet tutaj pisał o tych ziemniakach
>>> dodawanych do kottbularów, w charakterze naszej polskiej bułki dodawanej
>>> do mielonych. A zapamiętałam to, bo wydawało mi się to cokolwiek dziwne.
>>> ;) Może przepisy są różne po prostu.
>
> IMO to jak z naszymi mielonymi, nie ma jednego słusznego przepisu.
>
>> A to na pewno. W przepisach się kiedyś na zimniaki natknęłam. Ale częściej
>> jednak na sporą ilość bułki tartej i mleko/śmietanę.
>
> IMO mleko/śmietanka robią tu więcej niż bułka tarta.
>
>> Ja dodaję cebulkę wcześniej podsmażoną na oleju, mimo, że powinno się dodać
>> surową. Może to ma znaczenie, bo klopsiki nie są takie suche mimo chudego
>> mięsa.
>
> A czemu powinno surową? Z domu wyniosłam tradycję przesmażania cebuli,
> jest wtedy bardziej aromatyczna i dodaje mielonemu tej soczystości, o
> której piszesz.
>
Ja też zawsze przesmażam (zarówno do mielonych, jak i do klopsików), i tak
robi moja Mama, i Bacia tak zawsze robiła, ale w tradycyjnych kottbullarach
powinna raczej być surowa. Nie spotkałam się z tym, by podsmażali. Ale ja
podsmażam właśnie ze względu na tę wilgotność i aromatyczność. I chyba
jednak lżej się trawi :)

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


69. Data: 2014-01-02 18:56:35

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Fragile <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Thu, 02 Jan 2014 18:37:02 +0100, Qrczak napisał(a):

> Dnia 2014-01-02 17:42, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>> Dnia Thu, 02 Jan 2014 14:02:18 +0100, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2014-01-01 23:19, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>>>> Dnia Wed, 1 Jan 2014 23:14:57 +0100, Fragile napisał(a):
>>>>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>>>
>>>>>> Albo zrobić z nich po prostu
>>>>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>>>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>>>>
>>>>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>>>>>
>>>> Oczywiscie, nikt nikomu nie broni dodać :), ale w Skandynawii nigdy nie
>>>> spotkałam się z tym, by ktoś dodawał. O restauracjach nie mówię, bo tam to
>>>> różne rzeczy się dodaje... :)
>>>
>>> Zaintrygowałaś...
>>> A możesz podać skandynawski skład?
>>>
>> Zbliżony do polskiego :) Często mieszają kilka gatunków mięs, bułkę
>> (najczęściej tartą), cebulę, jajko, zioła (jakie kto lubi), śmietanę lub
>> mleko lub wywar z mięsa, sól, pieprz. Główna różnica jest w ilości
>> dodawanej bułki, mleka/śmietany. Dodają tego sporo. Owszem, spotkałam się z
>> przepisami, w których są ziemniaki, ale Duńczyków czy Szwedów, którzy by je
>> dodawali nie spotkałam :) Ale wyrocznią nie jestem przecież :)
>
> Tylko mnie się bułka tarta kłóci z soczystością, którą by chciała
> osiągnąć Ewa.
>
Te skandynawskie nie są takie bardzo soczyste. Bardziej suche niż
soczyste :) Chcąc osiągnąć soczystość, z dużej ilosci bułki tartej bym
raczej zrezygnowała.
>
> Aczkolwiek dużo tu może zależeć od śmietany.
>
Też tak myślę. Jeśli ktoś lubi baaardzo soczyste, to chyba powinien dodać
mniej bułki, a więcej śmietany/mleka. No i ta cebulka podsmażona :)

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


70. Data: 2014-01-02 19:28:38

Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Qrczak <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2014-01-02 18:56, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
> Dnia Thu, 02 Jan 2014 18:37:02 +0100, Qrczak napisał(a):
>> Dnia 2014-01-02 17:42, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>>> Dnia Thu, 02 Jan 2014 14:02:18 +0100, Qrczak napisał(a):
>>>> Dnia 2014-01-01 23:19, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>>>>> Dnia Wed, 1 Jan 2014 23:14:57 +0100, Fragile napisał(a):
>>>>>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>> Albo zrobić z nich po prostu
>>>>>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>>>>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>>>>>
>>>>>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>>>>>>
>>>>> Oczywiscie, nikt nikomu nie broni dodać :), ale w Skandynawii nigdy nie
>>>>> spotkałam się z tym, by ktoś dodawał. O restauracjach nie mówię, bo tam to
>>>>> różne rzeczy się dodaje... :)
>>>>
>>>> Zaintrygowałaś...
>>>> A możesz podać skandynawski skład?
>>>>
>>> Zbliżony do polskiego :) Często mieszają kilka gatunków mięs, bułkę
>>> (najczęściej tartą), cebulę, jajko, zioła (jakie kto lubi), śmietanę lub
>>> mleko lub wywar z mięsa, sól, pieprz. Główna różnica jest w ilości
>>> dodawanej bułki, mleka/śmietany. Dodają tego sporo. Owszem, spotkałam się z
>>> przepisami, w których są ziemniaki, ale Duńczyków czy Szwedów, którzy by je
>>> dodawali nie spotkałam :) Ale wyrocznią nie jestem przecież :)
>>
>> Tylko mnie się bułka tarta kłóci z soczystością, którą by chciała
>> osiągnąć Ewa.
>>
> Te skandynawskie nie są takie bardzo soczyste. Bardziej suche niż
> soczyste :)

Wiem, wiem, są raczej suche i zbite w sobie. No ale zwykle jada się z
sosem i żurawiną, one dają "mokrość" daniu.
A Ewa chciała soczyste. Tak sobie teraz dumam, może niekoniecznie ta
soczystość musiałaby być ową "mokrością". Może jakby były pulchniejsze
(przez dodanie białka ubitego na pianę), to by się suche nie wydawały...

> Chcąc osiągnąć soczystość, z dużej ilosci bułki tartej bym
> raczej zrezygnowała.
>>
>> Aczkolwiek dużo tu może zależeć od śmietany.
>>
> Też tak myślę. Jeśli ktoś lubi baaardzo soczyste, to chyba powinien dodać
> mniej bułki, a więcej śmietany/mleka. No i ta cebulka podsmażona :)

Klopsiki najbardziej lubię w wersji arabiańszczańskiej. Bez buły, bez
mleka, cebuli minimalnie. Za to dużo czosnku, kolendry i innego zielska
przyprawowego.

Q
--
Kobieta została stworzona po to, by umilać życie mężczyźnie, a nie -
żeby cały dzień pracować, wieczorem zaś gotować mu mrożonki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 6 . [ 7 ] . 8 ... 20 ... 30 ... 31


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Rozpierdzielamy tę grupę ?!
Happy Christmas & Merry New Year ;)
Radosnych Świąt!
peklowana szynka - piec czy gotować ?
Dlaczego makowce pękają?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »