Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.glorb.com!news-out.readnews.c
om!news-xxxfer.readnews.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed
.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.
neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Fragile <s...@o...pl>
Subject: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <13jvn4ruy76qr.i845qb09ptco$.dlg@40tude.net>
<52bebe69$0$2370$65785112@news.neostrada.pl>
<52bec212$0$2138$65785112@news.neostrada.pl>
<52bec6ef$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<52bec87c$0$2172$65785112@news.neostrada.pl>
<52c47eed$0$2365$65785112@news.neostrada.pl>
<kyid304istaj$.jw992son5041.dlg@40tude.net>
<52c4980a$0$2181$65785112@news.neostrada.pl>
<1qb50kpedd42f$.vida2jn51fgq$.dlg@40tude.net>
<52c5a34d$0$2366$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 2 Jan 2014 18:51:25 +0100
Message-ID: <1bpo4t4l4v179$.1mp05prv9ozu2$.dlg@40tude.net>
Lines: 44
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.172.104
X-Trace: 1388685085 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2164 95.49.172.104:51077
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353833
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 02 Jan 2014 18:35:08 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2014-01-02 17:51, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 23:34:52 +0100, FEniks napisał(a):
>>> W dniu 2014-01-01 23:14, Fragile pisze:
>>>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>> W dniu 2013-12-28 13:48, FEniks pisze:
>>>>>> Przeteszczę.
>>>>> No i robiłam te kulki. Chyba lepiej by było użyć mięsa bardziej
>>>>> tłustego, bo z udźca wyszły dość suche. Albo zrobić z nich po prostu
>>>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>>>
>>>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>>>
>>> Wydaje mi się, że ktoś chyba nawet tutaj pisał o tych ziemniakach
>>> dodawanych do kottbularów, w charakterze naszej polskiej bułki dodawanej
>>> do mielonych. A zapamiętałam to, bo wydawało mi się to cokolwiek dziwne.
>>> ;) Może przepisy są różne po prostu.
>
> IMO to jak z naszymi mielonymi, nie ma jednego słusznego przepisu.
>
>> A to na pewno. W przepisach się kiedyś na zimniaki natknęłam. Ale częściej
>> jednak na sporą ilość bułki tartej i mleko/śmietanę.
>
> IMO mleko/śmietanka robią tu więcej niż bułka tarta.
>
>> Ja dodaję cebulkę wcześniej podsmażoną na oleju, mimo, że powinno się dodać
>> surową. Może to ma znaczenie, bo klopsiki nie są takie suche mimo chudego
>> mięsa.
>
> A czemu powinno surową? Z domu wyniosłam tradycję przesmażania cebuli,
> jest wtedy bardziej aromatyczna i dodaje mielonemu tej soczystości, o
> której piszesz.
>
Ja też zawsze przesmażam (zarówno do mielonych, jak i do klopsików), i tak
robi moja Mama, i Bacia tak zawsze robiła, ale w tradycyjnych kottbullarach
powinna raczej być surowa. Nie spotkałam się z tym, by podsmażali. Ale ja
podsmażam właśnie ze względu na tę wilgotność i aromatyczność. I chyba
jednak lżej się trawi :)
--
Pozdrawiam,
M.
|