Data: 2014-01-02 23:02:47
Temat: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 2 Jan 2014 17:51:24 +0100, Fragile napisał(a):
> m chudsze mięso, tym klopsik bardziej suchy. Nie da się ukryć :)
> Ale można jakiś sosik do tego zrobić (jeśli ktoś lubi).
Myślę, ze błąd polegał na wyborze udźca, bo udziec jest jednak twardy,
wymaga dłuższej obróbki cieplnej. Najlepsze będą z polędwicy, niestety -
kiedyś mi został tatar, sporo, i właśnie wprost z niego zrobiłam podobne
klopsiki, tylko bez glazury, za to po powierzchownym obsmażeniu opiekałam w
sosie jak pod skrzydełka z miodem i chilli. Boskie były. Sos się
"zredukował" i utworzył pyszną, ciemną glazurę.
> Bo zdrowiej? :)
> Ja dodaję cebulkę wcześniej podsmażoną na oleju, mimo, że powinno się dodać
> surową. Może to ma znaczenie, bo klopsiki nie są takie suche mimo chudego
> mięsa.
Nawet i bez cebulki te z tatara były świetne - czosnek i sos sojowy dały im
świetny smak. Chyba zmodyfikuję ten przepis z colą na tamtą modłę.
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein
|