Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!transi
t4.readnews.com!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.p
l!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl
.POSTED!not-for-mail
From: Fragile <s...@o...pl>
Subject: Re: Przysmaki sylwestrowe.
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <13jvn4ruy76qr.i845qb09ptco$.dlg@40tude.net>
<52bebe69$0$2370$65785112@news.neostrada.pl>
<52bec212$0$2138$65785112@news.neostrada.pl>
<52bec6ef$0$2146$65785112@news.neostrada.pl>
<52bec87c$0$2172$65785112@news.neostrada.pl>
<52c47eed$0$2365$65785112@news.neostrada.pl>
<kyid304istaj$.jw992son5041.dlg@40tude.net>
<ogorep0xbcpj$.1gjluidj3l366$.dlg@40tude.net>
<52c5635b$0$2164$65785112@news.neostrada.pl>
<1bjhvreu0qxuo$.148kl7j3ydgik$.dlg@40tude.net>
<52c5a3bf$0$2184$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Thu, 2 Jan 2014 18:56:35 +0100
Message-ID: <z36j0hamhkbb$.1lqm4fi1226zz$.dlg@40tude.net>
Lines: 43
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.172.104
X-Trace: 1388685395 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2154 95.49.172.104:51083
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:353834
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 02 Jan 2014 18:37:02 +0100, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2014-01-02 17:42, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>> Dnia Thu, 02 Jan 2014 14:02:18 +0100, Qrczak napisał(a):
>>> Dnia 2014-01-01 23:19, obywatel Fragile uprzejmie donosi:
>>>> Dnia Wed, 1 Jan 2014 23:14:57 +0100, Fragile napisał(a):
>>>>> Dnia Wed, 01 Jan 2014 21:47:43 +0100, FEniks napisał(a):
>>>>>>
>>>>>> Albo zrobić z nich po prostu
>>>>>> kotbulary - o ile dobrze pamiętam, dodaje się do nich ugotowanych
>>>>>> gniecionych ziemniaków, co pewnie sprawia, że klopsiki są bardziej soczyste.
>>>>>>
>>>>> Nienienie, nie dodaje się ziemniaków.
>>>>>
>>>> Oczywiscie, nikt nikomu nie broni dodać :), ale w Skandynawii nigdy nie
>>>> spotkałam się z tym, by ktoś dodawał. O restauracjach nie mówię, bo tam to
>>>> różne rzeczy się dodaje... :)
>>>
>>> Zaintrygowałaś...
>>> A możesz podać skandynawski skład?
>>>
>> Zbliżony do polskiego :) Często mieszają kilka gatunków mięs, bułkę
>> (najczęściej tartą), cebulę, jajko, zioła (jakie kto lubi), śmietanę lub
>> mleko lub wywar z mięsa, sól, pieprz. Główna różnica jest w ilości
>> dodawanej bułki, mleka/śmietany. Dodają tego sporo. Owszem, spotkałam się z
>> przepisami, w których są ziemniaki, ale Duńczyków czy Szwedów, którzy by je
>> dodawali nie spotkałam :) Ale wyrocznią nie jestem przecież :)
>
> Tylko mnie się bułka tarta kłóci z soczystością, którą by chciała
> osiągnąć Ewa.
>
Te skandynawskie nie są takie bardzo soczyste. Bardziej suche niż
soczyste :) Chcąc osiągnąć soczystość, z dużej ilosci bułki tartej bym
raczej zrezygnowała.
>
> Aczkolwiek dużo tu może zależeć od śmietany.
>
Też tak myślę. Jeśli ktoś lubi baaardzo soczyste, to chyba powinien dodać
mniej bułki, a więcej śmietany/mleka. No i ta cebulka podsmażona :)
--
Pozdrawiam,
M.
|