Data: 2005-12-21 19:54:16
Temat: Re: Pyszny swiateczny daktylowiec z przepisu mojej babci:)
Od: "Anet" <a...@a...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>1 paczka daktyli (25dkg)
>> 1 szklanka cukru
>> 2 szklanki maki
>> 1 jajko
>> 1 kopiata lyzeczka sody
>> 2 - 3lyzki rodzynek
>> 2 szklanki orzechow wloskich pokrojonych na kawalki (nie mielic!)
>> 2-3 lyzki skorki pomaranczowej kandyzowanej
>> 10 sztuk suszonych sliwek
>>
>> Daktyle przekroic na pol i obsypac kopiata lyzeczka sody oczyszczonej.
>> Dokladnie wymieszac i zostawic na 10 godzin.
>> Po uplywie tego czasu dodac szklanke cukru, make, cale jajko i dobrze
>> wymieszac. Na koniec dodac orzechy, rodzynki, skorke i sliwki -
>> wymieszac.
>> Keksowke (33cm x 9cm) wysmarowac margaryna i obsypac bulka tarta.
>> Przelozyc ciasto do formy i piec w temp 180-190 stopni (minimum
>> godzine).Daktylowiec musi odstawac od blachy i moze tez peknac przez
>> srodek.
>> Gdy ciasto wystygnie owinac je papierem sniadaniowym i zawinac w worek
>> foliowy. Im placek starszy tym lepszy:)
>> Mnie ten daktylowiec baaaaardzo smakuje!:)
>>
>> Pozdrawiam
>> Marta
> Ratunku!
> Spodobal mi sie przepis i wlasnie polaczylam wszystkie skladniki i dopiero
> teraz zauwazylam, ze czegos brakuje? te 2 szklanki maki i jedno jajko? nic
> sie nie wiaze...
> Ilona
Znalazłam coś podobnego i tam pisze, że ma się kruszyć.Poczytaj może coś
wykombinujesz. Przepis Asi M. z Olsztyna.
125g grysiku (ja daję kaszę manną)
125g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
1/2 laski wanilii (wiedząc ,że jest droga można dać aromat albo cukier
waniliowy)
125g masła
250g świeżych daktyli lub 200g suszonych
2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
60g siekanych orzechów włoskich
masło i bułka tarta do formy
tortownica 22 cm lub 24cm
Grysik zmieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem i miąższem wanilii.
Dodać roztopione masło. Wszystko zagnieść będzie trochę sypkie. Daktyle po
wyjęciu pestek (chyba ,że ktoś dostanie bez) drobno pokroić. Następnie
gotować 5 minut w 1/8 litra wody stale mieszając. Dodać miód, sok z cytryny,
cynamon i orzechy włoskie, zamieszać i zdjąć garnek z ognia. Piekarnik
nagrzać do tem. 200 st.(ja elektryczny z termo obiegiem nagrzewam do 180
st.). Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą.Połowę masy
grysikowej wysypać na dno tortownicy, ugnieść i równomiernie rozłożyć na
niej masę daktylową. Resztą masy grysikowej w formie kruszonki pokryć
nadzienie. Piec 45 minut w piekarniku na środkowym poziomie na złoty kolor.
Jest bardzo smaczne, chrupie niemiłosiernie i co najgorsze szybko znika.
Anet
|