Data: 2006-08-27 18:03:03
Temat: Re: [Pyt] Jak zrobić grzyby konserowowe?
Od: "Dominika" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Przemek" <l...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
wiadomości news:ecsd3d$aft$1@inews.gazeta.pl...
> Czego urzyć do zalewy bo przepis zgubiłem...?
> Dzieki za odpowiedzi!
>
> Zdrówka życzę!!!
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
> http://www.gazeta.pl/usenet/
Grzyby dokładnie umyć, i zlać następującą obgotować, wystudzić, dokładnie
wypłukać ( z grzybowego śluzu).
Marynata:
3 szkl. wody
1 szkl. 10% octu
1 szkl. cukru
3 łyżeczki soli
kilka ziaren ziela ang.
3 listki laurowe
od momentu wrzenia gotować 10 minut
Wystarcza na 4 półtora szklankowe słoiki.
Ta marynata jest półsłodka.
Grzyby układać dość ciasno w słoikach, zlać ciepła marynatą, zamknąć słoiki
i postawić do góry dnem. Ja jeszcze pasteryzuję.
Smacznego! Dominika.
|