Data: 2003-10-19 12:21:49
Temat: Re: Pytanie - Bigos nietypowy
Od: z...@o...pl (Monika Zarczuk)
Pokaż wszystkie nagłówki
A tu mam przepis na taki bigosik
Współczesny bigos znakomity
Stopień trudności: 2
Koszt: 3
Czas: 4 godziny i 30 minut
Przygotowanie: 1 godzina
Gotowanie: 3 godziny i 30 minut
Składniki dla 12 osób:
2kg kapusty kwaszonej
1kg białej kapusty cukrowej
1\2kg szynki drobiowej
1\4 kaczki
1kg kiełbasy (krajeńska lub jałowcowa)
[proponuję zastąpić drobiową]
10dag chudego wędzonego boczku
[to można wykluczyć]
2 czerwone cebule
3 szklanki suszonych grzybów (10dag)
3 łyżki powideł
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
3 łyżki rodzynek
2\3 szklanki czerwonego wina wytrawnego
3-4 ziarna jałowca
12 ziaren pieprzu
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1-2 goździki
sól
Przyrządzanie:
1. Cebule obrać i pokroić w piórka. Mięsoupiec lub
udusić z dodatkiem cebuli i przypraw, podlewając niewielką ilością wody.
2. Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie na 2-3 godziny. Następnie osączyć i
pokroić w paski. Umyć rodzynki.
3. świeżą kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem,
osączyć i ugotować na pół miękko. Kwaszoną kapustę (niezbyt kwaśną)
posiekać na drobniejsze kawałki i gotować w małej ilości wody. Po godzinie
gotowania dodać świeżą kapustę, grzyby i wymieszać.
4. Upieczone mięsa pokroić w kostkę, dodać do kapusty razem z wytworzonym
sosem i przyprawami. Kapustę należy dość często mieszać, aby się nie
przypaliła.
5. Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić na małe kawałki i dodać do bigosu.
Gotować jeszcze około dwóch godzin. Boczek umyć, osuszyć, drobno pokroić,
podsmażyć i dodać do potrawy.
6. Jeżeli bigos nie jest dostatecznie gęsty, należy zdjąć pokrywę i stale
mieszając, gotować go bez przykrycia. pod koniec gotowania wymieszać z
powidłami, rodzynkami, musztardą, koncentratem pomidorowym i winem. Gotować
jeszcze 15-20 minut.
Rada:
Najlepiej jest gotować bez przykrycia. W ten sposób pozbywamy się
niemiłych olejków eterycznych i specyficzej goryczy.
----- Original Message -----
From: "Yenefer" <y...@N...wp.pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Thursday, October 16, 2003 8:26 PM
Subject: Re: Pytanie - Bigos nietypowy
>
> Użytkownik "Kuferek" napisał
> >wszystkie przepisy jakie udalo mi sie znalezc, zawieraja w swoich
> > skladnikach mieso - a to kielbasa+boczek, a to wolowina + cos tam itd.
> Problem
> > polega na tym, ze jadam tylko miesko drobiowe.
> > No i wlasnie - czy ktos z Was eksperymentowal z drobiem w bigosie, moze
sa
> > gdzies jakies gotowe przepisy ktore przegapilem? A moze wogole sie nie
> nada na
> > bigos?
>
> Witam! Przyznam sie iz ja generalnie nie korzystam z przepisow robiac
> bigos-po prostu wrzucam do niego rozne ilosci kielbasy i przeroznych mies
> jakie mam akurat pod reka. Jak bylam na diecie robilam bigos z kurczakiem
> ( nie tylko z piersia ale z calym mieskiem jakie mi sie udalo z niego
> wyskubac :) ) i wyszedl bardzo dobry - dodalam jeszcze slodkie sliwki i
> suszone grzybki.... a reszta tradycyjnie... Wiec moje zdanie jest takie
jak
> poprzednika-zastap mieso i kielbase miesem z kurczaka, a napewno nie
> zaszkodzi to Twojemu bigosikowi. Moze smak nie bedzie ten sam, ale bedzie
> rowniez pyszne...
> Pzdr Yenefer
>
>
>
>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
|