Data: 2007-05-07 12:26:41
Temat: Re: Pytanie do kogos z Ameryki
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> wrote in message
news:BuE%h.1789$rk5.739@trndny06...
> "ali" <...@...pl> wrote in message news:f1kt3c$nlt$1@inews.gazeta.pl...
> > co to jest grits i czy jest odpowiednik tego w Polsce?
>
> To krupy z kukurydzy (zoltej albo wybielanej, tzw. "hominy.") Ani nie
jada
> sie ani nie produkuje sie ich w PL, ale kasz(k)a manna, choc to wyrob z
> pszenicy, to i w konsystencji i w smaku jest dosyc bliski "grits."
Mamalyga
> jest tez chyba dozyc zblizona. W USA (jesli o USA chodzi pod pojeciem
> "Ameryka") jada sie je glownie na poludniu a w innych regionach nieczesto
i
> moga byc trudnosci z ich kupieniem.
Wystarczy kupić mąkę kukurydzianą - dla "gładszych" wykonań, a kaszę
kukurydzianą do "grubszych" - stadium pośrednie można osiągnąć w śrutowniku
domowym ręcznym (mam - sąsiedzi dla swoich maluszków często korzystali z
mojej maszynki, gdy Bebiko nie było, albo dzieciaczyna potrzebowała
specjalnej kaszki) lub przystawce śrutującej do np. Artisana.
|