Data: 2002-09-04 15:14:05
Temat: Re: Pytanie o Wok-a
Od: "Kris" <k...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Witam grupowiczow :-)
> Jestem w dosc nietypowej sytuacji:
mam prozbe do szanownych grupowiczow, jakas prosta w wykonaniu i
> efektowna zarazem potrawe. oczywiscie z udzialem patelni WOK :-)
Podam Ci przeps na specjalnosc mojego domu.
(100 lat teremu by zamieszczony w Przekroju na ostatniej str.)
Na 2 osoby (na wiecej pomnozyc1)
1/2 kurczaka pokroic w male kawalki.Posypac chili,sola, pieprzem,papryka
i nasmarowac roztartym czosnkiem.
Do woka wlac lyzke oliwy i na niej smazyc ciagle mieszajac szklanke
ryzu.Jak bedzie zloty-przelozyc na bok do innego naczynia.
W mocno rozgrzanym -na oliwiwe-woku smazyc kawalki kurczaka.(ok.5min.)
Wsypac do woka uprzednio usmazony ryz.
Wlac 1szklanke bulionu np.Knorra i 2 szklanki wody.
Przykryc.Na malutkim gazie 15-20 min.
Posypac drobno posiekana pietruszka.
Sklad:
2/2 kurczaka
1 szkl.ryzu
3 szkl wody
1 kostka rosolowa np.Knorr
oliwa do smazenia
sol
pieprz
chili
papryka ostra
czosnek
natka pietruszki
W oryginale ta potrawa nazywa sie :Ryz po wschodniemu.
Jest to moj przepis wkupny na grupe.
Od dawna Was czytam ,ale jakos nie mialem smialosci.
Mam na imie Krzysztof.Mieszkam w Gdyni.Z wyksztalcenia:
technolog zywnosci.Niestety nie jestem ani mlody,ani piekny ani bogaty.
|