Data: 2005-08-27 06:48:22
Temat: Re: Pytanie o pra¿one vel duszonki
Od: m...@w...pl (Marcin)
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam!
Odnośnie nieudanych pieczonek:
1. Garnek musi być koniecznie żeliwny z odpowiednim
uchem do dokręcenia pokrywki.
2. Czas pieczenia to max 40-50 min. na wolnym (czyaj
małym) ogniu.
3. Kapusta i owszem ale nie na spód garnka ale na
wierzch, pomiędzy ziemniaki a pokrywkę w celu lepszego
uszczelnienia!
4. Żeberka - ????? Nie bardzo ....
5. Poza tym składniki ok!!!
Musi wyjść dobrze i smakuje wyśnienicie!!!!
Pozdrawiam
Marcin
Kri$ wrote:
> Witam wszystkich, jestem właśnie świeżo po urlopie,
chciałem zakupić przed
> urlopem fachowy, specjalizowany garnek do "prażonych"
lub "duszonek" jak kto
> woli, jednak z braku czasu nie zdążyłem. Tak się złożyło
że urlop spędziłem
> na wsi (ehhh szkoda że już się skończył) zaadoptowałem
odpowiedni (żeliwny)
> gar z pospawanym stelażem. Niestety tu pojawiło się
rozczarowanie.
> Przygotowane składniki jak trzeba, ziemniaki, cebula,
marchew, boczek,
> kiełbasa, (dorzuciłem też żeberka). Wszystko odpowiednio
przyprawione, gar
> wyszorowany, wyłożony liśćmi kapusty. Zainstalowany na
stelażu w ognisku,
> przykryty pokrywką obciążoną odpowiedniej masy
kamieniami i niestety efekt
> końcowy mizerny.... Potrawę choć smaczną, czuć było
spalenizną, liście
> kapusty się przypaliły i to bardzo mocno. Garnek był w
ogniu nie dłużej niż
> godzinę i 15 minut. Co zrobiłem nie tak???? Proszę
fachowców o poradę żeby
> nie powtórzyć błędu następnym razem. Postępowałem
dokładnie według wskazówek
> kolegi który pochodzi z południa Polski i tam "prażone"
to że się tak wyrażę
> "chleb powszedni".
> Pozdrawiam pourlopowo
> Kri$P
> --
> **** Usuń co zbędne z adresu ****
> pologk[MaUpa]wp(kropka)pl
> =========================
--------------------------------------------
wyslane z serwisu Usenet wortalu
easy cookbook czyli kukbuk izy
http://www.kuchnia.serwisy.net
wiekszy i ladniejszy - sprawdz!
--------------------------------------------
|