Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: tapta <t...@S...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie o schabowy raz jeszcze (wybaczcie niewiedzę)
Date: Thu, 27 Apr 2006 15:50:32 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 31
Message-ID: <e2qhqt$brg$1@achot.icm.edu.pl>
References: <e2gstv$rt8$1@atlantis.news.tpi.pl> <e2gv29$dm0$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: chello087207067110.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1146145437 12144 87.207.67.110 (27 Apr 2006 13:43:57 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 27 Apr 2006 13:43:57 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <e2gv29$dm0$1@news.onet.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; PL; rv:1.6b) Gecko/20031205
Thunderbird/0.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:267556
Ukryj nagłówki
Użytkownik Dorota *** napisał:
> A co mi tam pod łapy wpadnie - od cząbru, przez tymianek do papryki, czasem
> parę ziół daję na raz. I lubię czosnkiem natarte.
Ja lubię bardzo z ziołami prowansalskimi. A papryka moze być i słodka i
ostra. Rzeczywiście można kombinowac, choć TZ preferuje minimalistycznie
sól i pieprz. A schab inaczej, niekoniecznie jako schabowy, polecam w
postaci kotletów kapitańskich. Schaboszczaka rozbitego nacinamy lekko w
2 miejscach, w powstałe szczeliny wkładamy plaster surowego boczku, a w
utworzoną w ten sposób kieszonkę - talarek cebuli. Pycha.
> Jak chcesz spróbować czegoś nowego, to spróbuj kotlety po Dorotkowemu - w
> musztardzie. Dwie, trzy łyżki musztardy rozetrzyj z łyżką lub dwoma oleju,
> aż się połączą (na talerzu głębokim najwygodniej). Do musztardy włóż rozbite
> kotlety (ja juz ich nie solę i nie pieprzę, ale jak lubisz ostrzejsze to
> możesz), wytaplaj w tej musztardzie z olejem i zostaw je, jeden na drugim,
> przynajmniej na pół godziny, a lepiej na 2-3 godziny. Potem postępuj jak ze
> zwykłymi schabowymi (nadmiar musztardy dla domowników zgarniam lekko łyżką,
> dla siebie zostawiam ;-). Podczas smażenia będzie mocno pachniało musztardą,
> ale usmażone kotlety nie mają musztardowego smaku,a są bardzo delikatne i
> smaczne. Ja je uwielbiam.
Zaraz będę smazyć i zweryfikuję :) Po musztardzie wrzuciłam w mąkę
krupczatkę, potem jajko i bułka tarta. Efekty mam nadzieję mnie nie
rozczarują.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
|