« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-28 08:49:28
Temat: Pytanie techniczne===
Jak wyciągacie kapary z tych wysokich, ale bardzo wąskich słoiczków?
Łyżeczka czy widelec do środka nie wchodzi. Paluch może utknąć tam na
zawsze. Próbowałem pęsetą, ale brak mi cierpliwości. Zostaje wylewanie na
sitko, ale to jest dobre kiedy zużyję od razu całość, a to nie zdarza się
często. Macie opracowane jakieś metody na te debilne słoiczki?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-28 08:51:16
Temat: Re: Pytanie technicznewaldek napisał(a):
> ===
> Jak wyciągacie kapary z tych wysokich, ale bardzo wąskich słoiczków?
[...]
Kup małe lub użyj wykałaczki.
;-)
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-28 08:51:46
Temat: Re: Pytanie techniczne
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:e2skqv$7fq$1@inews.gazeta.pl...
> ===
> Jak wyciągacie kapary z tych wysokich, ale bardzo wąskich słoiczków?
> Łyżeczka czy widelec do środka nie wchodzi. Paluch może utknąć tam na
> zawsze. Próbowałem pęsetą, ale brak mi cierpliwości. Zostaje wylewanie na
> sitko, ale to jest dobre kiedy zużyję od razu całość, a to nie zdarza się
> często. Macie opracowane jakieś metody na te debilne słoiczki?
>
No niestety chyba jedyną metodą jest przelanie przez sitko, wykorzystanie
takiej ilości, jaka jest potrzebna, a potem ponowne zalanie.
W dawnych zestawach sztućców byyały takie małe łyżeczki (nawet nie wiem do
czego służyły - może przy podawaniu mocnej maleńkich filiżaneczkach. One się
nadają do wyjmowania kapar, ale to tez zabawa.
Przelać przez sitko -moja rada.
dżdżownica
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-28 09:06:06
Temat: Re: Pytanie techniczne
"waldek" <x...@o...pl> wrote in message
news:e2skqv$7fq$1@inews.gazeta.pl...
> ===
> Jak wyciągacie kapary z tych wysokich, ale bardzo wąskich słoiczków?
> Łyżeczka czy widelec do środka nie wchodzi. Paluch może utknąć tam na
> zawsze. Próbowałem pęsetą, ale brak mi cierpliwości. Zostaje wylewanie na
> sitko, ale to jest dobre kiedy zużyję od razu całość, a to nie zdarza się
> często. Macie opracowane jakieś metody na te debilne słoiczki?
>
> waldek
Wylać z buteleczki/słoiczka do szklanki, tyle ile potrzeba, wyjąć kapary
łyżeczką, resztę zalewy i nadmiar kaoparów wlac ponownie do buteleczki.
Sitko zostanie czyste.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-28 09:33:17
Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kaparyUżytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:e2skqv$7fq$1@inews.gazeta.pl...
A do czego używacie tych kaparów? Bo ja mam takie w plastykowym opakowaniu
zasolone i chodzę koło nich jak koło jeża. Oglądam, myślę, zostawiam,
odchodzę.
Do czego to smakowo pasuje i jak dużo zużyć by osiągnąć jakiś smak?
Pozdrawiam,
Akulka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-28 09:40:57
Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kapary
Użytkownik "Akulka" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:e2snhs$k23$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:e2skqv$7fq$1@inews.gazeta.pl...
>
> A do czego używacie tych kaparów? Bo ja mam takie w plastykowym opakowaniu
> zasolone i chodzę koło nich jak koło jeża. Oglądam, myślę, zostawiam,
> odchodzę.
>
> Do czego to smakowo pasuje i jak dużo zużyć by osiągnąć jakiś smak?
>
Pierwsza rzecz to chyba trzeba lubić dość wytrawny smak kapar.
Jak ktoś nie lubi, to można mu zepsuć każdą potrawę.
Nie używałem coprawda nigdy tych zakonserwowanych w soli, a tylko te w
zalewie.
Używam je jako dodatek do pizzy, mozzarelli ze świeżymi warzywami i bazylią.
Poza tym lubię ich smak, więc czasem same jako przystawka.
Ostrożnie można eksperymentować przy pieczeniu mięsa indyczego.
Robiąc śledzie w oleju można dodać.
No to wszystko w ramach eksperymentów
Anatol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-28 10:12:47
Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kaparyAkulka napisał(a) 28/04/2006 11:33:
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:e2skqv$7fq$1@inews.gazeta.pl...
>
> A do czego używacie tych kaparów? Bo ja mam takie w plastykowym opakowaniu
> zasolone i chodzę koło nich jak koło jeża. Oglądam, myślę, zostawiam,
> odchodzę.
>
> Do czego to smakowo pasuje i jak dużo zużyć by osiągnąć jakiś smak?
Kapary, przynajmniej te w zalewie, mają bardzo intensywny smak, trzeba więc
uważać, żeby nie przesadzić. My dodajemy do makaronu z pesto, czasem do
sosów szpinakowych, do pizzy też pasuje. Tylko słyszałam, że powinno je się
dodawać pod koniec smażenia, żeby były gorące, a nie ugotowane.
--
pzdr notująca
krytyk rzeczywistości
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-28 10:22:31
Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kaparyAkulka wrote:
> A do czego używacie tych kaparów? Bo ja mam takie w plastykowym opakowaniu
> zasolone i chodzę koło nich jak koło jeża. Oglądam, myślę, zostawiam,
> odchodzę.
Używam takich ze słoiczka, nie wiem jak bardzo zasolone sa te w plastiku.
>
> Do czego to smakowo pasuje i jak dużo zużyć by osiągnąć jakiś smak?
Do sałatki z pomidorów i fety, jako nadzienie malutkich kulek z mięsa
mielonego, które podaję do spaghetti albo same, bez makaronu.
--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-28 12:18:55
Temat: Re: Pytanie techniczne_Pytanie o kapary===
No i jeszcze do soljanki. Nikt nie robi soljanki? A taka smaczna. :-)
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-28 12:54:13
Temat: Re: Pytanie techniczne
"waldek" <x...@o...pl> wrote in message
news:e2skqv$7fq$1@inews.gazeta.pl...
> ===
> Jak wyciągacie kapary z tych wysokich, ale bardzo wąskich słoiczków?
O, takim czyms http://www.ardithkeef.com/HC/Details.asp?ShirtID=881
za jedne $164.95 ale jaka klasa :-O
Alternatywnie kazdy szanujacy sie komputerowiec powinien miec cos takiego:
http://www.milestek.com/SHOP/PRODUCT.ASP?ID=40%20400
93
do wyciagania 'upadlych' srubek. Rozmiar dokladnie kaparkowy!
Ania
(zmien ombre na omberis)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |