« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2012-01-24 18:21:51
Temat: Pytanie techniczne dot. jajecznicyWitam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2012-01-24 19:09:35
Temat: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicyW dniu 2012-01-24 19:21, Lebowski pisze:
> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
Są takie specjalne patelnie z zagłębieniami (z przeznaczeniem raczej do
jajek sadzonych, ale można i do tego wykorzystać). Wbijasz jajka
najpierw do kubka lub innego naczynia, potem porządnie roztrzepujesz i
smażysz w tych zagłębieniach. Wyjdą takie omlety bardziej, niż
jajecznica. Można by ewentualnie spróbować usmażyć na zwykłej patelni w
obręczach np. zrobionych z folii aluminiowej albo po prostu w takich
foremkach, jeśli takie dostaniesz.
To McD chyba się rozwija, że serwuje coś takiego, nie widziałam nigdy.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2012-01-24 19:11:49
Temat: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicyW dniu 2012-01-24 20:09, medea pisze:
> W dniu 2012-01-24 19:21, Lebowski pisze:
>> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
>> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
>> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
>
> Są takie specjalne patelnie z zagłębieniami
O, coś takiego np.:
http://www.ceneo.pl/1871401
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2012-01-24 21:43:37
Temat: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicyLebowski wrote:
> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
Można takowe kupić. Albo zrobić z puszki po końserwach. Odciąć oba denka,
wymyć i ewentualnie trochę pozbawić ostrych krawędzi za pomocą pilnika.
Działa dobrze.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2012-01-25 07:35:03
Temat: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicyW dniu 2012-01-24 20:09, medea pisze:
> W dniu 2012-01-24 19:21, Lebowski pisze:
>> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
>> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
>> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
>
> Są takie specjalne patelnie z zagłębieniami (z przeznaczeniem raczej do
> jajek sadzonych, ale można i do tego wykorzystać). Wbijasz jajka
> najpierw do kubka lub innego naczynia, potem porządnie roztrzepujesz i
> smażysz w tych zagłębieniach. Wyjdą takie omlety bardziej, niż
> jajecznica. Można by ewentualnie spróbować usmażyć na zwykłej patelni w
> obręczach np. zrobionych z folii aluminiowej albo po prostu w takich
> foremkach, jeśli takie dostaniesz.
> To McD chyba się rozwija, że serwuje coś takiego, nie widziałam nigdy.
>
> Ewa
W McDonalds w menu sniadaniowym, czyli tylko do 10:00 sa kanapki wlasnie
z jajkami sadzonymi, ale bardzo regularnymi i ladnie mieszcza sie w bulce.
Wyprobuje chyba ta wymyslna patelnie, bo formy musialby byc raczej dosc
ciezkie aby oprzec sie przed wyporem jajka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2012-01-25 09:56:00
Temat: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicyW dniu środa, 25 stycznia 2012, 08:35:03 UTC+1 użytkownik Lebowski napisał:
> Wyprobuje chyba ta wymyslna patelnie, bo formy musialby byc raczej dosc
> ciezkie aby oprzec sie przed wyporem jajka.
A skąd taka teoria? Fizycy z hameryki Ci powiedzieli?
Masę jajeczną (albo i bezpośrednio jajko) wlewasz do rozgrzanej formy stojącej na
rozgrzanej patelni. Jajko w zetknięciu z gorącym metalem natychmiast się ścina - nie
ma wyporu na ściany formy i patelnię.
Będzie wymagało wprawy ustalenie ile towaru wlać aby się nie wylało i jak natłuścić
metal aby nie przywarło (może teflon wystarczy).
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2012-01-25 10:41:33
Temat: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicyW dniu 2012-01-25 10:56, było cicho i spokojnie, aż tu
z...@g...com jak pierdolnie:
> W dniu środa, 25 stycznia 2012, 08:35:03 UTC+1 użytkownik Lebowski napisał:
>
>> Wyprobuje chyba ta wymyslna patelnie, bo formy musialby byc raczej dosc
>> ciezkie aby oprzec sie przed wyporem jajka.
> A skąd taka teoria? Fizycy z hameryki Ci powiedzieli?
> Masę jajeczną (albo i bezpośrednio jajko) wlewasz do rozgrzanej formy stojącej
> na rozgrzanej patelni. Jajko w zetknięciu z gorącym metalem natychmiast się ścina
> - nie ma wyporu na ściany formy i patelnię.
> Będzie wymagało wprawy ustalenie ile towaru wlać aby się nie wylało i
> jak natłuścić metal aby nie przywarło (może teflon wystarczy).
Wydawalo mi sie, ze juz dzieci w podstawowce maja na tyle obserwacji i
wnioskow z nich, aby latwo wyobrazic sobie jak znaczne sily jonowe
towarzysza tak gwaltownej denaturacji bialek, jaka zachodzi przy
kontakcie jajka z rozgrzana patelnia i ze bez trudu powinny one uniesc
lekka forme powodujac wyplyniecie jajka spod niej, ze juz nie wspomne
tutaj o roznicy gestosci i lepkosci pomiedzy forma, a jajkiem.
Ale jesli twoja mamusia zakonczyla rozmnazaniem edukacje prawdopodobnie
tylko na ogolniaku lub nawet zawoduwie i czesto gesto nie dala rady
wygramolic sie z rana z wyra, zeby wyslac cie do szkoly, ktora
najwyrazniej nie uwazala za istotna, to zawsze mozesz przeprowadzic
sobie taki eksperyment i nadrobic troszke ten brak w wyobrazni.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2012-01-25 11:07:50
Temat: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicyW dniu środa, 25 stycznia 2012, 11:41:33 UTC+1 użytkownik Lebowski napisał:
> W dniu 2012-01-25 10:56, było cicho i spokojnie, aż tu
> z...@g...com jak pierdolnie:
> > W dniu środa, 25 stycznia 2012, 08:35:03 UTC+1 użytkownik Lebowski napisał:
> >
> >> Wyprobuje chyba ta wymyslna patelnie, bo formy musialby byc raczej dosc
> >> ciezkie aby oprzec sie przed wyporem jajka.
> > A skąd taka teoria? Fizycy z hameryki Ci powiedzieli?
> > Masę jajeczną (albo i bezpośrednio jajko) wlewasz do rozgrzanej formy stojącej
> > na rozgrzanej patelni. Jajko w zetknięciu z gorącym metalem natychmiast się ścina
> > - nie ma wyporu na ściany formy i patelnię.
> > Będzie wymagało wprawy ustalenie ile towaru wlać aby się nie wylało i
> > jak natłuścić metal aby nie przywarło (może teflon wystarczy).
>
> Wydawalo mi sie, ze juz dzieci w podstawowce maja na tyle obserwacji i
> wnioskow z nich, aby latwo wyobrazic sobie jak znaczne sily jonowe
> towarzysza tak gwaltownej denaturacji bialek, jaka zachodzi przy
> kontakcie jajka z rozgrzana patelnia i ze bez trudu powinny one uniesc
> lekka forme powodujac wyplyniecie jajka spod niej, ze juz nie wspomne
> tutaj o roznicy gestosci i lepkosci pomiedzy forma, a jajkiem.
> Ale jesli twoja mamusia zakonczyla rozmnazaniem edukacje prawdopodobnie
> tylko na ogolniaku lub nawet zawoduwie i czesto gesto nie dala rady
> wygramolic sie z rana z wyra, zeby wyslac cie do szkoly, ktora
> najwyrazniej nie uwazala za istotna, to zawsze mozesz przeprowadzic
> sobie taki eksperyment i nadrobic troszke ten brak w wyobrazni.
Taaak, teraz wiem skąd się biorą teorie o helu, ściętej brzozie itp., czyżbyś należał
do elyty polytykierów?
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2012-01-25 11:42:26
Temat: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:9o8n0fFoinU2@mid.uni-berlin.de...
> Lebowski wrote:
>
>> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
>> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
>> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
>
> Można takowe kupić. Albo zrobić z puszki po końserwach. Odciąć oba denka,
> wymyć i ewentualnie trochę pozbawić ostrych krawędzi za pomocą pilnika.
> Działa dobrze.
>
Można też użyć foremek do minipizzy albo kupić specjalne foremki do jajek,
najlepiej silikonowe. Gugl wypluwa takie:
http://kocham-jesc.pl/p585,komplet+foremek+do+jajek+
-+koniczyna+i+gwiazdka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2012-01-25 11:55:06
Temat: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicyW dniu 2012-01-25 12:42, lemonka pisze:
>
> Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> napisał w
> wiadomości news:9o8n0fFoinU2@mid.uni-berlin.de...
>> Lebowski wrote:
>>
>>> Witam, jak mozna usmazyc jajecznice, zeby wyszly okragle talary
>>> jednakowej grubosci, takie jak sa na kanapkach w McDonaldzie?
>>> Kladzie sie jakies foremki okragle na patelnie i do nich wbija jajka?
>>
>> Można takowe kupić. Albo zrobić z puszki po końserwach. Odciąć oba denka,
>> wymyć i ewentualnie trochę pozbawić ostrych krawędzi za pomocą pilnika.
>> Działa dobrze.
>>
> Można też użyć foremek do minipizzy albo kupić specjalne foremki do
> jajek, najlepiej silikonowe. Gugl wypluwa takie:
> http://kocham-jesc.pl/p585,komplet+foremek+do+jajek+
-+koniczyna+i+gwiazdka
Faktycznie taka foremka musialby miec raczke, no bo jak ja potem zdjac w
razie czego? Reka za goraca, a rekawica niezbyt poradnie.
Ew. zeskrobac jakas paletka, choc z teflonu to tez nie bardzo.
Poki co, to zaopatrzylem sie w ta specjalna patelnie polecona przez Ewe
i jak znajde chwile to sprawdze jak dziala,
bo silikon na patelni jakos nie budzi mojego zaufania.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |