Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!postnews.google.com!glegroup
sg2000goo.googlegroups.com!not-for-mail
From: z...@g...com
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie techniczne dot. jajecznicy
Date: Wed, 25 Jan 2012 03:07:50 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 39
Message-ID: <12742221.902.1327489670576.JavaMail.geo-discussion-forums@vbuf18>
References: <jfmsrt$qhr$1@speranza.aioe.org> <jfmvld$u4p$1@news.icm.edu.pl>
<jfobbd$v7p$1@speranza.aioe.org>
<14676282.2435.1327485360376.JavaMail.geo-discussion-forums@vbto23>
<jfom8q$o89$2@speranza.aioe.org>
Reply-To: p...@g...com
NNTP-Posting-Host: 157.25.52.152
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1327489791 8194 127.0.0.1 (25 Jan 2012 11:09:51 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 25 Jan 2012 11:09:51 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <jfom8q$o89$2@speranza.aioe.org>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=157.25.52.152;
posting-account=I8dqqwoAAACmN8v8Fc8qAtn66_uvvOf_
User-Agent: G2/1.0
X-Google-Web-Client: true
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:341438
Ukryj nagłówki
W dniu środa, 25 stycznia 2012, 11:41:33 UTC+1 użytkownik Lebowski napisał:
> W dniu 2012-01-25 10:56, było cicho i spokojnie, aż tu
> z...@g...com jak pierdolnie:
> > W dniu środa, 25 stycznia 2012, 08:35:03 UTC+1 użytkownik Lebowski napisał:
> >
> >> Wyprobuje chyba ta wymyslna patelnie, bo formy musialby byc raczej dosc
> >> ciezkie aby oprzec sie przed wyporem jajka.
> > A skąd taka teoria? Fizycy z hameryki Ci powiedzieli?
> > Masę jajeczną (albo i bezpośrednio jajko) wlewasz do rozgrzanej formy stojącej
> > na rozgrzanej patelni. Jajko w zetknięciu z gorącym metalem natychmiast się ścina
> > - nie ma wyporu na ściany formy i patelnię.
> > Będzie wymagało wprawy ustalenie ile towaru wlać aby się nie wylało i
> > jak natłuścić metal aby nie przywarło (może teflon wystarczy).
>
> Wydawalo mi sie, ze juz dzieci w podstawowce maja na tyle obserwacji i
> wnioskow z nich, aby latwo wyobrazic sobie jak znaczne sily jonowe
> towarzysza tak gwaltownej denaturacji bialek, jaka zachodzi przy
> kontakcie jajka z rozgrzana patelnia i ze bez trudu powinny one uniesc
> lekka forme powodujac wyplyniecie jajka spod niej, ze juz nie wspomne
> tutaj o roznicy gestosci i lepkosci pomiedzy forma, a jajkiem.
> Ale jesli twoja mamusia zakonczyla rozmnazaniem edukacje prawdopodobnie
> tylko na ogolniaku lub nawet zawoduwie i czesto gesto nie dala rady
> wygramolic sie z rana z wyra, zeby wyslac cie do szkoly, ktora
> najwyrazniej nie uwazala za istotna, to zawsze mozesz przeprowadzic
> sobie taki eksperyment i nadrobic troszke ten brak w wyobrazni.
Taaak, teraz wiem skąd się biorą teorie o helu, ściętej brzozie itp., czyżbyś należał
do elyty polytykierów?
--
ZZ@private
|