Data: 2003-05-14 14:27:48
Temat: Re: Pytanko
Od: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Julka" <p...@j...org> napisał w wiadomości
news:b9th0n$j4m$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jestem nowa na grupie i mam 2 pytania:
> 1. Gdzie znajduje się jakieś archiwum grupy?
> 2. Czy mógłby mi ktoś polecić jakiś przepis na tort
Witaj, Julko :-)
Fajnie, ze zajrzalas do nas, mam nadzieje, ze zostaniesz z nami :-)
Archiwum znajdziesz tu:
http://groups.google.com/advanced_group_search?q=gro
up:pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=archiwum&group=pl.
rec.kuchnia
http://www.polnews.pl/showgrp.php?id=136
FAQ i strone grupowa tu:
http://kuchenna.host.sk
A "skaracacz" do dlugich linkow tu:
http://www.digipills.com/minilienok/intro.php
Jezeli chodzi o tort to polecam goraco tort ananasowy Magdaleny Bassett.
********************
TORT ANANASOWY
Skladniki
Biszkopt:
6 jajek
2/3 szklanki cukru
1-1/4 szklanki maki
Krem
1 szklanka mleka
1 szklanka slodkiej smietanki
4 lyzki maki kartoflanej
1/2 szklanki cukru
3 zóltka
cukier waniliowy lub 1 lyzka wanilii w plynie
1 puszka ananasów w krazkach
sok z jednej cytryny
1/4 szklanki wódki
Wykonanie:
Wysmarowac maslem i wysypac maka duza tortownice (25 cm). Nagrzac piec do
180.
Zrobic biszkopt nastepujaco: Ubic bialka, az sztywne, dodac cukier na 3
razy, ciagle
ubijajac. Ubijac nastepna minute, az bialka beda lsniace i geste. Ciagle
ubijajac,
dodawac po jednym zóltku, i ubijajac 10 sekund pomiedzy. Teraz recznie, nie
mikserem, bardzo delikatnie, ale dokladnie, wmieszac make. Przelozyc do
tortownicy i
piec 35-40 minut, potem sprawdzic patyczkiem. Generalnie powinien byc równo
zloty,
brzegi powinny odstawac od tortownicy. Ten biszkopt nigdy nie siada.
Wystudzic,
przeciac na 3 krazki szerokim nozem.
W czasie, gdy biszkopt sie piecze, zrobic krem. Robi sie go jak gesty budyn
waniliowy
- zrobic kogel mogel, dodac make kartoflana, pól szklanki mleka, wymieszac.
Zagotowac reszte mleka, smietanke i do wrzacego wlewac zóltkowa mieszanke
wolnym
strumieniem ciagle mieszajac. Odstawic do wystygniecia.
Ananasowe krazki przeciac w poprzek na pól, aby otrzymac dwa razy wiecej
(cienkich)
plasterków. Sok z puszki, wódke i sok z cytryny wymieszac. Na ladnym,
plaskim
talerzu umiescic górny krazek biszkoptu, góra na spod, dobrze nasaczyc
sokowodka,
posmarowac 1/3 kremu budyniowego, ulozyc polowe krazków ananasowych, zakryc
srodkowym krazkiem, powtórzyc nasaczanie, krem i ananasy, na wierzchu
rozsmarowac pozostaly krem. Udekorowac kwiatami, lub posypac tarta
czekolada.
Schlodzic co najmniej godzine przed podaniem. Najlepszy na drugi dzien.
Autor: Magdalena Bassett
Watek: Latwy tort http://minilien.com/?E3NZ5DDgK1
Data: 11.09.1998
**************************
Pozdrawiam
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|