Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!opal.futuro.pl!not-for-mail
From: Kinga 'Słowotok' Macyszyn <k...@b...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Racuchy - dostane po lapach?
Date: Wed, 18 Feb 2004 10:15:40 +0100
Organization: Pro Futuro
Lines: 47
Message-ID: <c0vafj$ico$1@opal.futuro.pl>
References: <c0v9na$g7u$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.233.238.11
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.futuro.pl 1077095731 18840 62.233.238.11 (18 Feb 2004 09:15:31 GMT)
X-Complaints-To: u...@f...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 18 Feb 2004 09:15:31 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:192147
Ukryj nagłówki
> WIEM, ze o racuchy sie nie pyta, ale ze tlusty czwartek sie zbliza, to
moze
> mi sie upiecze...
> Wiele przepisow przetestowalam, calkiem smaczne wychodza racuchy z serkiem
> homogenizowanym, czesto tez robie placki z jablkami, ktore wg mnie
racuchami
> nie sa. Ale czy moze ma ktos z Was dobry przepis na racuchy drozdzowe, bo
> maz meczy mnie o nie od dawna. Bez jablek i innych dodatkow, zwykle
racuchy,
> takie "babcine" ;).
> Temat jest na czasie, prawda?
Witaj,
podaję przepis na racuchy, autorką jest MagdalenaB (m...@a...com),
wprawdzie jest to przepis na racuchy z jabłkami, ale bez jabłek też
wychodzi - sprawdzone. Genialnie smakuje z jakimikolwiek przetworami
owocowymi domowej roboty :)
Racuchy z jablkami
1 lyzka drozdzy
1 szklanka mleka
okolo 1 szklanka maki
1 zoltko
2 lyzki cukru
W malej miseczce utrzec zoltko z cukrem. W glebszej misce pokruszyc drozdze,
zalac mlekiem, dodac zoltko i tyle maki, aby utworzyc mase gesta jak
smietana.
Roztrzepac widelcem, az bedzie gladkie. Odstawic w cieple miejsce na 30 min.
Obrane jablka pokroic w plastry. W tym momencie sa dwa sposoby
przyrzadzania.
Pierwszy to tak: Na goraca patelnie z rozgrzanym olejem (okolo 2 lyzki)
wylac
krazki plynnego, urosnietego ciasta okolo 10 cm srednicy. Na to klasc
plaster
jablka i zalac go odpowiednia iloscia ciasta, aby kompletenie zatopic
jablko.
Gdy jedna strona sie zrumieni, odwrocic. Drugi sposob to taki, ze wrzuca sie
jablka bezpozrednio do ciasta i wylawia lyzka, wylewajac na patelnie razem z
ciastem. Usmazone racuchy osaczyc na papierowych recznikach. Posypac cukrem
pudrem. Podawac gorace, ze smietana.
--
KingAM
keep*young*and*beautiful
annie lennox
|