Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: dogma <d...@N...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rafaello ze śmietan-fix
Date: Sun, 09 Apr 2006 15:04:55 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <e1b0t3$3l0$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <e180hc$e1t$1@opat.biskupin.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: cqr55.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1144588004 3744 83.31.249.55 (9 Apr 2006 13:06:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 9 Apr 2006 13:06:44 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0.7 (Windows/20050923)
X-Accept-Language: pl, en-us, en
In-Reply-To: <e180hc$e1t$1@opat.biskupin.wroc.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:265283
Ukryj nagłówki
Ewa W napisał(a):
> Witam i o pomoc proszę.
> Przepisów na rafaello jest mnóstwo, ale szukam tego, gdzie się daje
> śmietan fix.
> Mam już białe czekolady, śmietankę 30%, wiórki kokosowe i ten śmietan-
> fix( nie mam "śnieżki") i coś nie mogę znaleźć tego przepisu.
> Może wiecie, jak to zrobić i w jakich proporcjach?
>
> Pozdr. Ewa
Rafaello
na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 1/2 szklanka oleju,
1 szklanka jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku
do pieczenia, 1 płaska łyżeczka sody, 2 opakowania cukru waniliowego
na krem rafaello: 2 tabliczki białej czekolady, 500 ml śmietanki 30 %, 3
paczki fiksu do śmietany typu Śnieżka, 10 dag wiórków kokosowych
Robimy ciasto. Wsypujemy mąkę do miski, dodajemy kakao, olej, jogurt,
cukier, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Bardzo dokładnie
mieszamy mikserem. Wykładamy ciasto na blachę posmarowaną olejem i
wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 30 min (po 25
min należy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe). W tym czasie
przygotowujemy krem rafaello: na bardzo małym ogniu rozpuszczamy
czekoladę ze 100 ml śmietanki. Studzimy, wlewamy resztę śmietanki i
ubijamy mikserem, powoli dosypując Śnieżkę. Gdy krem zgęstnieje,
rozsmarowujemy go po wystudzonym cieście. Górę ciasta posypujemy
wiórkami kokosowymi.
przepis pochodzi z GW...
ciasto robilam kilkakrotnie i po pierwsze bardzo proste, po drugie
bardzo smaczne...
polecam tez wariacje...zmiane kolorow, do cista nie dodajemy kakao a do
smietanki dodajemy mleczna czekolade i posypujemy mielonymi orzechami...
dogma
|