Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kulinarny.Net" <p...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ratunku dzik!
Date: Sat, 31 Mar 2007 14:54:43 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <eullnj$8ct$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <euji9i$o21$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: duz133.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1175345717 8605 83.19.237.133 (31 Mar 2007 12:55:17
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 31 Mar 2007 12:55:17 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294286
Ukryj nagłówki
Użytkownik "anna sowinska" <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:euji9i$o21$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mam wielka prosbe zostal mi sprezentowany spory kawalek dzika.Jesli
> chodzi o dziczyzne nie mam o niej bladego pojecia.
Witam
Gulasz myśliwski
Składniki:
75 dag dziczyzny np. sarniny, jelenia
25 dag małych cebulek
3 marchewki
15 dag wędzonego boczku
? szklanki białego wina
? szklanki soku jabłkowego
2 jabłka
2 liście laurowe, 3 jagody jałowca, 2 goździki, 6 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, grubo mielony czarny pieprz, cukie
Wykonanie:
Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w paseczki
i usmażyć, odłożyć na talerzyk. Mięso umyć, osączyć, pokroić w grubą kostkę,
podsmażyć oraz posypać solą i pieprzem. Dodać cebulę i marchewkę, smażyć
razem przez chwilę, mieszając. Wlać wino i sok jabłkowy, dodać liść laurowy,
jałowiec, goździki i ziarenka pieprzu. Gulasz przykryć i dusić ok. 1 ? godz.
Obrać jabłka usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić i dodać do gulaszu
na 15 min. przed końcem duszenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić z odrobiną
zimnej wody, wlać do sosu, wymieszać. Ponownie zagotować, doprawić do smaku.
Smacznego
Mika
www.kulinarny.net
|