Data: 2001-05-02 19:01:03
Temat: Re: Risotto ze szparagami
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> >Cerfeuil to TRYBULA, a co to trybula to pewnie wszyscy wiedza;-)
> >
>
> Nie wszyscy niestety...co to jest trybula????
> Dotka
Hejka;)
Napisze co wiem, moze inni beda mieli wiecej informacji niz ja;) Trybula to
ziele, zapach ma podobny do piteruszki, z wygladu przypomina paprotke. W
kuchni uzywa sie lisci, ktore dodaje sie do m.in. mies, salatek czy zup
(dodaje trybuli do baraniny, pychotka). Ziolo niezykle popularne we Francji,
moj znajomy mieszkajacy tamze dodawal ja prawie do wszystkiego;) Co jeszcze,
hmm, a zawiera sporo witaminy C i podobno zapobiega zmarszczkom (picie
naparu z trybuli dziala bosko, podobno, nie testowalam na sobie;))) Wiecej
nie pamietam, nie znam sie dobrze na botanice, wiec nie wiem z jakiej
pochodzi rodziny itd.
Pozdrawiam,
Kaliope
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|