Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Zaleglosci!!! Re: Rodzaje maki - Wyklad

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Rodzaje maki - Wyklad

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.telbank.pl!not-for-mail
From: "Stryjek" <p...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rodzaje maki - Wyklad
Date: Thu, 28 Jun 2001 08:35:51 +0200
Organization: BPTNet - http://www.telbank.pl
Lines: 89
Message-ID: <9hejct$gkg$1@news.telbank.pl>
References: <d...@4...com>
<E...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: maingate.telemarketing.com.pl
X-Trace: news.telbank.pl 993710301 17040 195.136.71.55 (28 Jun 2001 06:38:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...telbank.pl
NNTP-Posting-Date: 28 Jun 2001 06:38:21 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:56842
Ukryj nagłówki

Witaj

Typów mak jest bardzo wiele, ponizej opisuje te najwazniejsze.

W zaleznosci od stopnia przemialu

Make dzielimy na :

ZYTNIA :


Razowa TYP 2000 ( prawdopodobnie to pelnoziarnista, chociaz to okreslenie
dotyczy wypieku, a nie maki
to z tej maki robi sie ciemne pieczywo razowe. Nawet do najbardziej ciemnego
pieczywa razowego dodaje sie równiez inne maki w tym pszenna.
W zaleznosci od ilosci innych mak otrzymujemy wypieki o róznym stopniu
razowosci i ciemnosci .

Pytlowa TYP 720 - Maka która jest czesto zasadniczym skladnikiem pieczywa
zytniego i mieszanego np. klasycznego bochenka chleba.
Zytnia TYP 650 - Przewaznie wystepuje jako skladnik uzupelniajacy w
recepturach ciast mieszanych

PSZENNA :

Razowa pszenna zwana Grahamem TYP 2000 dawniej TYP 1850. - Wyrabia sie z
niej ciasto na chleb i bulki pszenne razowe zwane Grahamem
Pszenna tzw. Chlebowa TYP 850 - Dodaje sie ja do ciast mieszanych pszen-
zyt czyli do wiekszosci pieczywa dostepnego w handlu.
Pszenna TYP 650 - Obydwie nie spotykane w handlu dlatego tez nie maja nazw
handlowych.
Krupczatka TYP 550 - Doskonala do wypieku wszelkich ciast kruchych.
Wroclawska TYP 500 - Dawniej 550 ( do klasycznych drozdzowych )
Poznanska TYP 500 - Wlasciwie tylko do robienia klusek, makaronów, pierogów
Tortowa TYP 450 - Jak sama nazwa wskazuje np. do biszkoptów tortowych.

W tej chwili w handlu jest dostepnych wielu producentów i kazdy z nich
wymysla swoje nazwy dla swojego produktu
wiec mozna dostac zametu kupujac make. Jednakze od wielu lat w
profesjonalnym piekarnictwie istnieje scisle okreslenie typu maki
w zaleznosci od stopnia przemialu, Maka bardziej, najdrobniej zmielona to
mniejszy TYP 450, a tam gdzie ziarno zostalo najmniej zmielone, maka ma
wiecej blonnika i mineralów to wyzszy TYP 2000 dlatego pieczywo razowe uwaza
sie za zdrowsze.

Uzyte Przeze mnie w powyzszym zestawieniu nazwy handlowe obowiazywaly od
wielu lat i sa scisle przypisane do rodzaju maki niezaleznie z jakiego mlyna
ona pochodzi i jaka aktualnie nazwe nosi. Np maka : "Babuni" i
"Szymanowska" to ten sam TYP ( 500) czyli dawniej Wroclawska.
Piekarze przewaznie uzywaja typu a nie nazwy do okreslenia konkretnej maki.
Jezeli zdarza sie ze uzywaja nazwy handlowej to takiej jak te wymienione
powyzej.

Kupujac Make proponuje Ci zwracac uwage na jej TYP który wielu producentów
juz drukuje na opakowaniu, ma to zasadnicze znaczenie
dla jakosci produktu który bedziesz piekla.

Maki zytnie, przewaznie nie wystepuja w handlu, ze wzgledu na specyfike ich
zastosowania ( przewaznie do pieczenia chleba ), osobiscie widzialem tylko
typ 720 i to w okresie przedswiatecznym.

Pozdrawiam

Stryjek
p...@p...pl



Uzytkownik "natinati" <n...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:EIEHKJLCDPKHAGIJLBNMMEKDCDAA.natinati@wp.pl...
>
> Witajcie!
> Mam pytanie- jakie sa rodzaje maki i jak je rozroznic? Chodzi ma przede
> wszystkim o te, ktore dzieli sie w zaleznosci od stopnia ich przemialu
(czy
> jakos tak). Np. czy maka razowa i pelnoziarnista to to samo? Jesli nie, to
> jak je rozroznic? Ktora lepsz i do czego? Jakie maki warto polecic? Itp.
> itd. A! Zagladalam juz na strone- http://puszkkka.spinacz.pl/maka.php3.
> Potrzebuje pelniejszych informacji. Ewentualnie gdzie (jesli nie tu) moge
je
> znalezc.
>
> Tina!
>
> --
> Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
>


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
28.06 AgataW
28.06 Herbatka
29.06 ==wojmat==
02.07 natinati
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?