Data: 2004-02-11 08:50:22
Temat: Re: Rodzaje miesa
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <4...@n...onet.pl>,
"Marianka" <b...@o...pl> wrote:
> Cześć!
> Wladyslaw Los ma rację! Jeżeli nie znajdziesz takiej strony w internecie, to
> może szukaj książki w atykwariatach.
> Na pewno znajdziesz też i w innych,
> ale myślę,że trzeba szukać w starszych wydaniach. Pozdrawiam! Marianka
Podział tusz mięsnych dobrze pokazany jest m.in. w "Małej encklopedii
sztuki kulinarnej" wydawnictwa TenTen. Warszawa 1996. (książka godna
polecenia także z innych względów, ale obecnie tylko w handlu
antykwarycznym). Myślę, że przy obecnej obfitości książek kucharskich w
księgarniach na pewno można znaleźć takie w których to jest pokazane.
Należy jednak pamiętać, że w różnych krajach dzieli się tusze na różne
sposoby. Np. Larousse Gastronomique pokazuje podział francuski,
angielski i amerykański. (tak jest przynajmniej w edycji amerykańskiej z
której korzystam).
Jeżeli więc korzystamy z książki tłumaczonej z obcego języka, może się
zdarzyć, że będzie pokazywać inny sposób podziału tusz niż stosowany w
Polsce.
Sposób dzielenia tusz, a także nazwy części tusz zmieniały się też z
czasem, więc jeżeli korzystamy ze starych przepisów, to dobrze jesz
zaopatrzyć się w też w jakąś starą książkę kucharską, w której jest
pokazany dawny sposób podziału wraz z nazwami.
Władysław
|