Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsb.icpnet.pl!not-for-mail
From: Theli <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Rodzice twierdzą, że nie potrafie gotować - co im ugotować?
Date: Fri, 03 Apr 2009 20:50:02 +0200
Organization: ICP News Server
Lines: 34
Message-ID: <gr5lnu$1o59$1@opal.icpnet.pl>
References: <gr52e4$hjg$1@inews.gazeta.pl> <gr5jer$hf5$1@atlantis.news.neostrada.pl>
Reply-To: p...@w...pl
NNTP-Posting-Host: c208-106.icpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: opal.icpnet.pl 1238784574 57513 85.221.208.106 (3 Apr 2009 18:49:34 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 3 Apr 2009 18:49:34 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.21 (Windows/20090302)
In-Reply-To: <gr5jer$hf5$1@atlantis.news.neostrada.pl>
X-Antivirus: avast! (VPS 090403-0, 2009-04-03), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321531
Ukryj nagłówki
Grzegorz Prędki pisze:
> Nod pisze:
>> Z racji, że rodzice spierają się ze mną, że nie potrafie gotować
>> (chyba mają rację bo w sumie nie mam doświadczenia, ale czuje, że
>> potrafie :D) chcę przygotować im jutro obiad. Musi być to coś
>> wyjątkowego. Chciałbym aby były w daniu ryby i dobry sos np.
>> śmietankowo-czosnkowo-koperkowy. Możecie pomóc mi w wyborze przepisu?
>> średnio łatwego, byleby danie było dobre i wyjątkowe.
>
> Kup swieze filety z lososia, natrzyj je pieprzem, vegeta, pokrop sokiem
> z cytryny, wycisnij na nie z 2 zabki czosnku, polej oliwa i odstaw na
> godzine do lodowki. Po godzinie odlej oliwe na patelnie, podgrzej i smaz
> na tym rybe z dwoch stron. Jak sie uzmazy podlej szklanka bialego wina i
> dys z 15 minut pod przykryciem. Do tego swietnie nadaje sie swieza,
> chrupiaca bagietka natarta przecietym zabkiem czosnku i posmarowana
> maslem. Tego dania nie da sie chyba zepsuc :) Aha, soli nie dodawaj,
> jest w vegecie.
Vegeta? Czosnek? Sol, pieprz (najlepiej grubo mielony i nie za duzo) i
cytryna w zupelnosci wystarczy.
I wydaje mi sie, ze postaw na elegancje podania, a nie wyrafinowane
potrawy. Losos (moze nawet lepiej pieczony w folii - mniejsze ryzyko
zepsucia np. przypalenia), ladne ziemniaczki (czyli male w calosci lub
wieksze najwyzej na cwiartki) posypane koperkiem, cwiartka cytryny i
kilka listkow salaty bedzie bardzo ladnie sie prezentowalo.
th (co nie jest w stanie zrozumiec fenomenu vegety i innych przypraw
,,wszystko ma tym smakowac'')
--
http://nitkowo.bloog.pl/
|