Data: 2005-11-25 11:50:46
Temat: Re: Rożno?
Od: "Robert" <r...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "turecky " <t...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:dm5avu$ges$1@inews.gazeta.pl...
> Waldemar Krzok <w...@c...de> napisał(a):
>
>> A to ło na pałce, to nazywa się shish kebab lub döner kebap, w
>> zależności od języka.
>
> A ja słyszałem, że doner to mięso pieczone na ruszcie pionowym, a shish to
> mięso na ruszcie poziomym, ale może źle słyszałem.
W sumie dobrze słyszałeś, ale...
Mięso opiekane (w płatach) na ruszcie pionowym nazywa się shoarma lub
shawerma (czyt. szałerma).
Mięso mielone opiekane na ruszcie pionowym to jest donner kebab - ale jest
to nazwa używana wyłącznie przez turków i powinna być stosowana tylko do
mięsa mielonego.
Mięso mielone opiekane nad ogniem w pozycji poziomej w formie niedużch
kiełbasek (nadziewane na szpatułki) to jest właśnie oryginalny kebab.
Shish-kebab to dokładnie to samo czyli oryginalny kebab.
Przedrostek shish został dodany przez arabów tylko po to aby odróżnić ich
oryginalny kebab od tego serwowanego przez turków (donner).
pozdr. Robert
|