Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Michał Komorowski <k...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryba Panga
Date: Sat, 18 Mar 2006 08:36:11 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 24
Message-ID: <dvgd9b$768$1@inews.gazeta.pl>
References: <dvevlg$hoh$1@nemesis.news.tpi.pl> <dvf24u$l27$1@news.onet.pl>
<dvf37m$rb5$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 25-be2-7.acn.waw.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1142667373 7368 85.222.10.25 (18 Mar 2006 07:36:13 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Mar 2006 07:36:13 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 1.5 (Windows/20051201)
In-Reply-To: <dvf37m$rb5$1@nemesis.news.tpi.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263321
Ukryj nagłówki
maf napisał(a):
> Użytkownik "Bożena Kmiecik" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w
> wiadomości news:dvf24u$l27$1@news.onet.pl...
>> W naszym archiwum też sporo jest.
> Jest, ale o potrawach z pangi.
A to ciekawe... pierwszy wynik z google:
Paolo 2006-01-03 15:11:48
Do dziś myślałem - jak część osób wypowiadająca się tutaj - że panga to ryba
morska megalaspis cordyla. Zawsze kupowaliśmy
pangę mrożoną luzem, dzisiaj jednak żona kupiła mrożoną pangę paczkowaną, a na
opakowaniu wyraźnie stoi: Pangasius Hypophtalmus,
Product of Vietnam. Sprawdziłem w internecie: na polskich stronach nie znalazłem
przez Googla żadnej informacji o tym gatunku
(ciekawe dlaczego), natomiast na stronie amerykańskiej
www.catfishrestaurants.com/catfish_restaurant znalazłem bardzo krytyczny
elaborat przeciwstawiający rzekomo wysoką jakość hodowlanych sumów w USA z rzekomo
podejrzaną jakością pangi, zwanej tam pod nazwą
Vietnamese Tra Fish. Jeśli ktoś zna język angielski polecam ten artykuł. Panga, jaką
znamy, jest więc rybą HODOWANĄ w delcie Mekongu
przez wieśniaków i rybaków mieszkających w pływających domach, a ryby trzymane są w
klatkach drewnianych i - podobno - karmione
odpadkami jedzenia, które wsypuje im się przez otwór w podłodze. Na rzetelność
artykułu amerykańskiego należy chyba jednak wziąć
dużą poprawkę, ponieważ - jak zwykle - jankesi prowadzą tutaj ostrą walkę
konkurencyjną z "obcymi" - oczywiście gorszymi - towarami.
Paolo 2006-01-03 15:45:31
Do komentarza powyżej muszę wprowadzić małą poprawkę: otóż jest informacja o tym
gatunku na polskich stronach i faktycznie ryba
ta nosi nazwę sum rekini. Szukając w Googlu musiałem chyba zrobić jakiś błąd literowy
- może w wyrazie Hypophthalmus (brak jednego h).
|