Data: 2006-03-18 07:36:11
Temat: Re: Ryba Panga
Od: Michał Komorowski <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
maf napisał(a):
> Użytkownik "Bożena Kmiecik" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w
> wiadomości news:dvf24u$l27$1@news.onet.pl...
>> W naszym archiwum też sporo jest.
> Jest, ale o potrawach z pangi.
A to ciekawe... pierwszy wynik z google:
Paolo 2006-01-03 15:11:48
Do dziś myślałem - jak część osób wypowiadająca się tutaj - że panga to ryba
morska megalaspis cordyla. Zawsze kupowaliśmy
pangę mrożoną luzem, dzisiaj jednak żona kupiła mrożoną pangę paczkowaną, a na
opakowaniu wyraźnie stoi: Pangasius Hypophtalmus,
Product of Vietnam. Sprawdziłem w internecie: na polskich stronach nie znalazłem
przez Googla żadnej informacji o tym gatunku
(ciekawe dlaczego), natomiast na stronie amerykańskiej
www.catfishrestaurants.com/catfish_restaurant znalazłem bardzo krytyczny
elaborat przeciwstawiający rzekomo wysoką jakość hodowlanych sumów w USA z rzekomo
podejrzaną jakością pangi, zwanej tam pod nazwą
Vietnamese Tra Fish. Jeśli ktoś zna język angielski polecam ten artykuł. Panga, jaką
znamy, jest więc rybą HODOWANĄ w delcie Mekongu
przez wieśniaków i rybaków mieszkających w pływających domach, a ryby trzymane są w
klatkach drewnianych i - podobno - karmione
odpadkami jedzenia, które wsypuje im się przez otwór w podłodze. Na rzetelność
artykułu amerykańskiego należy chyba jednak wziąć
dużą poprawkę, ponieważ - jak zwykle - jankesi prowadzą tutaj ostrą walkę
konkurencyjną z "obcymi" - oczywiście gorszymi - towarami.
Paolo 2006-01-03 15:45:31
Do komentarza powyżej muszę wprowadzić małą poprawkę: otóż jest informacja o tym
gatunku na polskich stronach i faktycznie ryba
ta nosi nazwę sum rekini. Szukając w Googlu musiałem chyba zrobić jakiś błąd literowy
- może w wyrazie Hypophthalmus (brak jednego h).
|