Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.p
l!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryba zapiekana
Date: Thu, 7 Feb 2008 07:57:28 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <foeag5$4cv$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fnhm1m$g00$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1202367813 4511 83.15.147.162 (7 Feb 2008 07:03:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 7 Feb 2008 07:03:33 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:309789
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Mariusz" <m...@v...pl> napisał w wiadomości
news:fnhm1m$g00$1@news.onet.pl...
> Fantastyczna rzecz - kazdemu polecam: ryba zapiekana z cebula. Zrobilem
> wczoraj. Cala rodzina prosi o jeszcze.
> Przepis pochodzi z Wiadomosci Wedkarskich. Zamiescil go P. Wojciech
> Charewicz - chwala mu za to.
>
> 1 kg filetow mrozonych
> 1 kg cebuli
> pol szklanki majeranku
> 0,7 - 1 litr kwasnej smietany
> sol, pieprz do smaku
> olej do smazenia (jak sie doda troche masla to lepsze)
> jajka, maka do panierowania filetow.
>
> Filety panierowac w jajku i mace (autor przepisu zaleca make pszeniczna i
> ziemniaczana pol na pol). Smazyc na zloto.
> Cebule pokroic, dusic. Pod koniec duszenia posolic, popieprzyc i dodac
> majeranek.
> W naczyniu ukladac warstwami: ryba - cebula - ryba - cebula. Polac
> smietana. Na ok. 20 min. do goracego piekarnika (220 st.C). Jak smietana
> zacznie sie przypiekac na brzegach - juz dobre.
>
> Jak pisze autor przepisu - podobno na zimno jeszcze lepsze, ale trudno
> doczekac - potwierdzam - u nas tez nie doczekalo.
>
POtwierdzam...
tyle ze ja dodalbym tam jeszcze calkiem spora porcyjke czosnku, ale poza tym
faktycznie miodzio.
Robilem z filetow z fladry, ale na smietane dalem jeszcze tarty ser .
dokladniej Lazur (slony, wiec uwaga z iloscia soli). A ilosc majeranku wcale
nie jest przesadzona. Jedyna derobna uwaga to ta ze tyczy sie to raczej
majeranku swiezego - suszonego dawajcie mniej, bo calkiem zabije smak ryby.
|