Data: 2004-06-17 17:59:06
Temat: Re: Sałata
Od: "eM eL" <b...@W...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
SabAda <s...@o...pl> napisał(a):
> A nie ma jakiejś potrawy żeby michę sałaty zużyć naraz?
Jescze jeden przepis. Tego nie probowalem, ale wyglada ciekawie.
Salata podduszana.
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 cykorie
2-3 glowki salaty
2 lyzki czosnku przepuszczonego prze praske
1 lyzeczka zmielonej kolendry
1 lyzka tymianku
1 lyzeczka rozmarynu
szklanka wody
2 lyzki octu winnego
1/2 szklanki smietany
Nagrzac piecyk do 175C.
Wyczyscic salate, odrywajac stare liscie, itp. Tak samo cykorie. Przeciac
na pol (od korzenia) i owe "polglowki" dobrze umyc i wysuszyc. Tak samo
przeciac cykorie. Postawic duze naczynie do pieczenia z pokrywka na
palniku, wlac oliwe i rozgrzac na srednim plomienu. Dodac salate i smazyc
az bedzie zlocista ze wszystkich stron. (mozna to robic na raty jesli
salata sie nie miesci na raz.)
Dodac czosnek, kolendre, tymianek, rozmaryn, wode i ocet. Przykryc, wlozyc
do piecyka na 15 minut. Wyjac z piecyka. Wyjac salate i cykorie, ochlodzic
i wycisnac (do tego samego garnka) nadmiar sosu z salaty. Zawartosc garnka
podgrzac, dodac smietane i powoli dobrze podgrzac ciagle mieszajac. Zdjac z
ognia, schlodzic.
Salate i cykorie pociac na mniejsze czesci, ladnie ulozyc na polmisku i
polac sosem. Podawac jako jarzynke.
><eMeL><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|