Data: 2003-10-22 11:37:02
Temat: Re: Sałatka 7 kolorowa
Od: "Mania" <m...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja do tej sałatki dodaję jeszcze warstwę startych na tarce ugotowanych jajek
na twardo
A sałatkę polecam bardzo, u mnie to element obowiązkowych wszystkich
rodzinnych uczt:)))
pozdrawiam
Mary
Użytkownik "Cwasia" <c...@n...wp.pl> napisał w wiadomości
news:bn0ali$5n0$1@news.onet.pl...
>
> "Eulalka" <e...@w...pl> wrote in message
> news:bm72sp$bu0$1@news2.ipartners.pl...
> > Najważniejsze jest - UWAGA - salaterka! Musi mieć równe brzegi - żadna
> > zwykła, rozszerzająca się!
> >
> > Ciekawostką jest to, żę nie trzeba dodawać żadnych przypraw - sama robię
> > bez soli i pieprzu. Poszczególne składniki wrzucamy do salaterki
> > warstwami NIE MIESZAJĄC.
> > Warstwy - OD DOŁU:
> > 1. 1 puszka konserwowego selera z puszki (pokroić w kostkę)
> > 2. 1 duża puszka konserwowek kukurydzy
> > 3. 1 puszka ananasa (pokroić w kostkę)
> > 4. kilka plastrów szynki konserwowej krojonej w plastry 6-7 mm (pokroić
> > w kostkę)
> > 5. kilka sałatkowych jabłek (2-3 sztuki - kwaśne najlepsze)
> > 6. słoik majonezu Winiary Dekoracyjny (lub kętrzyński - jak ktoś ma
> > dostęp) - wylać majonez, by stworzył kolejną warstwę - warstwy muszą
> > mieć mniej więcej tę samą gruubość
> > 7. na wierzch - warstwa ostatnia z pokrojonych w krążki porów.
> >
> > I to wszystko! Przy nakladaniu dopiero się to miesza na talerzu z
> > majonezem - smakuje bosko a wygląda jeszcze lepiej!
> >
> > Eulalka
>
> Ja znam bardzo podobną sałatkę, różni się nieco kolejność warstw i sposób
> przygotowania.
> Warstwy (od dołu, czyli w kolejności nakładania do salaterki):
> 1. drobno pocięty por
> 2. ananas (pokrojony w kostkę)
> 3. seler ze słoiczka (taki pocięty w paseczki, oczywiście trzeba odsączyć
> zalewę)
> 4. kukurydza
> 5. szynka konserwowa pokrojona w kosteczkę
> Po ułożeniu każdej z warstw należy posmarować ją cieniusieńką warstewką
> majonezu (Kętrzyński - żaden inny nie nadaje takiego fajnego smaku!)
> Ostatnią warstwą (której już majonezem nie smarujemy jest warstwa z jajek
> świeżo ugotowanych na twardo, jeszcze cieplutkie trzeba tarkować na
drobnej
> tarce. Już żadna dekoracja nie jest potrzebna.
>
> W sumie ta sama sałatka, a jednak inna...Gorąco polecam. Sama nabrałam
> smaku, chyba jeszcze dziś spróbuję zrobić nową wersję proponowaną przez
> Eulalkę.
>
> PS.
> Pytanie do Eulalki (jeśli można): skąd jesteś? chyba gdzieś z Mazur skoro
> polecasz Majonez Kętrzyński? Ja jestem z Kętrzyna, chwilowo jednak
mieszkam
> bardziej na Mazowszu.
>
> Pozdrawiam
> Cwasia
>
>
>
>
|