Data: 2001-08-04 09:03:55
Temat: Re: Sałatka lodowa
Od: "kachna" <k...@w...ps.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ja biorę do ręki i:
1. musi być twardy
2. u nasady `szypułki ((czy czegoś tam ) wącham, musi pachnieć, intensywnie
ale nie do przesady bo wtedy melon jest przejrzały)
3. jeśli preferujesz melony aromatyczne i słodkie to polecam:Galia ( z
wierzchu żółty, jak w siateczce), Ogen ( też jakby w siateczce ale jeszcze
dodatkowo w ciemnozielone paski-na tych paskach brak siateczki),
Szarantejski jak Ogen ale bez siateczki- te melony tak intensywnie pachną i
sa słodkie jak nie wiem co!!!
4. melon miodowy do mięs, szynki parmeńskiej i do sałatek
5. jesli kupisz niedojrzałego wóz do lodówki na 2 dni ( ale na spód gdzie
jest najcieplej- w lodówce najcieplej:)))
kachna
Użytkownik Wknpim <d...@p...gdansk.sdi.tpnet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kgcs1$c3h$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik Tomek <c...@i...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych
> napisał:9kfv5r$qm7$...@n...tpi.pl...
> > Sałata lodowa z melonem
> > (4 porcje)
> >
> > 1 Sos sałatkowy koperkowo -ziołowy
> > 4 łyżki oleju
> > 1 sałata lodowa
> > 1 melon
> > 1 mała cukinia
> > 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
> >
> > Sos przygotować wg przepisu na opakowaniu. Melona i cukinię obrać, z
> melona
> > usunąć nasiona.
>
>
> to Ty może jeszcze się orientujesz jak wybrać dojrzałego melona, bo te
żółte
> to wszystkie z wyglądu takie same, a w środku to albo pyszne jak guma do
> żucia, mięciutkie albo fuj - twarde i kropne.
> Może opukiwać trzeba tego cholernego melona tak jak przy wyborze arbuzów.
> Juz całkiem zgłupiałam i źle mi z tym, bo bardzo lubie melony, a co drugi
> kupuję wstretny.
>
> biedna Wkn
>
>
|