Data: 2002-10-03 11:00:11
Temat: Re: Salatka ziemniaczana (potatissallad) [P]
Od: maniek <z...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
a ja przed chwila zjadlem ze smakiem cos takiego:
ugotowany ziemniak w kostke pokrojony,
dwie rzodkiewki w kostke pokrojone,
ogorek gruntowy w kostke pokrojony,
troche papryki czerwonej i zielonej w kostke pokrojonej,
troszke kalafiora na drobne rozyczki podzielonego,
troszke szpinaku i natki pietruszki drobniej skrojonych,
a na to sosik:
4 lyzki smietany 22%
z 1,5 majonezu
0,5 chrzanu tartego (bez octu!)
troche papryki slodkiej sproszkowanej
pieprze (akurat mialem bialy w mlynku)
troche sosu sojowego
bazylia suszona
pyszka :))) a do tego bula (oszukana grahamka) z ziarnami z duzo iloscia
maselka
nie ma jak to dobrze zjesc w pracy :)
pozdrowka
i polecam salateczki na bazie ziemniaczkow ugotowanych w mundurkach :) a
pozniej obranych
smacznego
maniek
gdaMa napisał(a):
>
> Witam,
> Na grupie dzieciowej zostalam poproszona o ten przepis, ale moze przyda sie
> takze Wam, wiec podaje:
>
> Wersja 1 - dla 4 osob
> 3/4 kg (ok 8 szt. sredniej wielkosci) ziemniakow ugotowanych w mundurkach
> 2 jablka
> 4 lyzki posiekanego drobno pora
> 4 lyzki pokrojonych drobno ogorkow konserwowych
> 4 lyzki posiekanej drobno natki
>
> sos:
> 3 dl kwasnej gestej smietany
> 2 lyzki musztardy
> 1/2 lyzeczki soli
> szczypta bialego pieprzu
>
> wykonanie:
> obrac i pokroic w kostke lub plasty ziemniaki
> obrac i pokroic w koste jablka
> dodac posiekana zielenine
> polac sosem i delikatnie wymieszac
> pozostawic do "zgryzienia sie"
>
> moje modyfikacje:
> zamiast ogorkow konserwowych daje kiszone
> zamiast natki (lub dodatkowo) mozna dodac inna zieleninke np. koperek,
> szczypiorek, majeranek czy inne ziola pasujace do ziemniakow
> zamiast smietany - jogurt naturalny (np. Bakomy)
> jezeli ktos nie lubi pora mozna dac cebule salatkowa lub czerwona
>
> Wersja 2 - dla 4 osob
> 3/4 kg (ok 8 szt. sredniej wielkosci) ziemniakow ugotowanych w mundurkach
> 1/2 - 1 dl posiekanej zieleniny: natka, koperek, szczypiorek, dragon i in.
>
> sos:
> 2 lyzki octu winnego
> 4 lyzki oleju
> 2 lyzki kwasnej gestej smietany
> 2 lyzeczki francuskiej musztardy
> 1-2 zabkow czosnku (posiekanego lub wycisnietego przez praske)
> 1/2 lyzeczki soli
> szczypta bialego pieprzu
>
> wykonanie:
> obrac i pokrois w kostke lub plasty ziemniaki
> dodac posiekana zielenine
> polac sosem i delikatnie wymieszac
> pozostawic do "zgryzienia"
>
> Zycze smacznego,
> gdaMa (Magda)
>
> PS. Salatka jest najlepsza schlodzona, idealnie pasuje do rostbeff'u czy
> innych pieczystych, ale takze do szynki - mozna np. zrobic zrolowane plastry
> szynki faszerowane ta salatka
|