From: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Salsa/co mi tam, naraze sie :)
Date: Sun, 27 May 2001 21:08:48 +0100
Organization: Home
Lines: 38
Message-ID: <a...@4...com>
References: <3...@w...net>
Reply-To: K...@h...fsnet.co.uk
NNTP-Posting-Host: modem-57.georgia.dialup.pol.co.uk
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news5.svr.pol.co.uk 990994565 7128 62.137.61.57 (27 May 2001 20:16:05 GMT)
NNTP-Posting-Date: 27 May 2001 20:16:05 GMT
X-Complaints-To: a...@t...net
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!pcmedia.com.pl!news
.man.szczecin.pl!news.mega.net.pl!news.tpi.pl!news.astercity.net!news.ipartners
.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.theplanet.net!news.theplanet.net!news
post.theplanet.net!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52595
Ukryj nagłówki
Salse bardzo lubie i tez robie ale unikam jalapenos..chce zyc!!!
Przyjaciolka w New Mexico obdarowala mnie zapasem pickled chiles
- musze powiedziec, ze z uszu mi para czy tez dym
uchodzily...usmarkalam sie rzetelnie, wypilam hektolitr wody, ale
przezylam...
ale wlasciwie pisze w sprawie (biednego) Wladyslawa... i tak sie
zastanawiam, czy Wladyslaw ma dzieci i czy byl kiedys gospdynia
domowa, starajaca sie nakarmic SZYBKO rodzine, w ktorej, np.
kazdy chce co inego jesc (= roznych rzeczy nie wezmie do tzw
pyska). Bylam kiedys ambitna i siedzialam w kuchni 2 - 3 godz
przygotowujac obiad, teraz robie PROSTSZE rzeczy, SZYBSZE rzeczy
- zycie sklada sie nie tylko z gotowania/doprowadzania do
perfekcji pewnych dan. Pewnie gdyby mnie Bog nie obdarzyl
malenstwami, to z luboscia bym pitrasila dlugo i cierpliwie.
Moze to jest tak - tak krawiec kraje... etc etc
zazdroszcze Wladyslawowi czasu i cierpliwosci w kuchni
Krysia
>Troche sie obawiam podania tego przepisu, bo jest latwy i
>nieskomplikowany, a w dzisiejszej atmosferze to raczej grzech, ale
>mysle, ze znajda sie ludzie, ktorzy nie maja czasu godzinami stac w
>kuchni, a tez chcieliby zjesc cos w miare dobrego, choc moze nie
>doskonalego.
>
>Salsa to sos podawany do meksykanskiego jedzenia. Ja czesto uzywam do
>podawania z czipsami z tortillas. Kazda gospodyni robi inaczej, ale
>generalna zasada przy robieniu czerwonej salsa to mieszanka drobno
>posiekanych pomidorow, cebuli, jalapenos, swiezej kolendry, soli i
>czosnku.
>
K.T. - starannie opakowana
|