Data: 2006-02-28 15:27:59
Temat: Re: Sashimi (dlugie)
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Iwona_s" <i...@T...pl> wrote in message
news:du1f54$1ol$1@news.dialog.net.pl...
> Przykro mi bardzo, ale sashimi jest rodzajem sushi :)
> Sushi to grupa podstawowa, do ktorej naleza sashimi, makizushi,
> nigirizushi itp.
>
> Sashimi nie tworzy sie wylacznie z surowej ryby i nie sa to koniecznie
> plasterki. Jest to jeden z wielu sposobow podawania sashimi.
> Generalnie sa to kawalki ryby badz innych frutti di mare, podane w
> odpowiednio ozdobionej kompozycji na stylowej, badz zupelnie "prostej"
> desce lub na japonskiej porcelanie. Do tego dodaje sie gari, shoyu,
> wasabi...ewentualnie jeszcze tarty przymrozony dajkon :)
>
Encyclopedia Britannica:
sashimi - specialty of Japanese cuisine, fresh fish served raw.
sushi - a staple rice dish of Japanese cuisine, consisting of cooked rice
flavoured with vinegar and a variety of vegetable, egg, or raw seafood
garnishes and served cold.
To tyle ze slownikow...
Jakby Ci tu powiedziec az zajzalem do kunzki o sushi, nie mowiac o tym, ze
jemy sushi, sashimi i inne japosnkie wytwory dwa-trzy razy w tygodniu
(czesto na lunch -- pare dobrych japonskich restauracji i sushi bars w
okolicy pracy) w Japonii bylem kilkanascie razy w ciagu ostatnich kilku lat,
sushi lubie a kuchnia sie interesuje wiec sobie z szefami sushi gadamy, jako
ze moja pociecha duka po japonsku... W Japonii lubie chodzic do sushi bars
bo tam sie zwyczajowo nie pali - a wszedzie indziej to siekiere mozna
powiesic... Z cala pewnoscia sashimi to sashimi a sushi to sushi. Sushi
[meshi] to "przyprawiony ryz" a sashimi to "sliced raw fish" po japonsku.
(Sashimi - w przewazajacej ilosci przypadkow - to surowa ryba, choc moga byc
tez "na ozdobe" krewetki, homary, malze no i abalone...) Zeby zagmatwac
sprawe to czasami sashimi podawane jest na warstwie ryzu ulozonego na dnie
naczynia (deska, lodka, takie tam czesto wymyslne naczynka...) ale w dalszym
ciagu pozostaje sashimi...
A co do krojenia ryby na sashimi -- "zukuri" -- sa cztery glowne rodzaje:
usu zukuri - najcienszy, jak papier, uzywane do ryb z jasnym miesem, ito
zukuri - cienkie filety krojone w paseczki, kaku zukuri - w kostke i hira
zukuri - w niezbyt cienke prostokatne plastry (wiekszosc ryb waslnie tak sie
kroi.)
Sashimi - jako pokrojona ryba - moze byc skladnikiem sushi (wtedy powstaje
sushi z jakas tam ryba...), choc zjadacze zwykle preferuja sashimi. Ale
poniewaz sashimi jest znacznie drozsze od sushi wiec mozna zbankrutowac
jedzac samo sashimi no i je sie sushi. (Po co ten ryz z sushi...? Bo
tanszy... W Japonii, w dobrej restauracji/sushi bar, 50-60 porcji
ushi --tak na 3-4 osoby-- to ok 200 dolarow, ale cena duzo zalezy od
rodzaju sushi i moze byc znacznie drozej. Sashimi, tyle aby sie sie 4 osoby
najadly - dwa razy wiecej. W domu, w Waszyngtonie, jest nieco taniej, ale
trudno zejsc sushi ponizej 100-150 dolarow na cztery osoby a sashimi jest
tez odpowiednio drogie.) Nawet w Japonii gdze sashimi jest podawane
zwyczajowo jako przystawka w ciagu ostatnich paru lat podaja coraz mniej
sashimi :-(((
> Zaznaczam, ze tworzenie sushi to sztuka, cala ceremonia owiana jest nutka
> tajemnicy, ktora znaja wylacznie Sushacy :)
Zadna tajemnica - odbywa sie otwarcie i wszyscy moga sobie popatrzec (i
patrza jak siedza przy barze...) Mozna sobie tez pogadac z itame-san ,
pocmokac z zachwytu i pochwalic - szefowie to bardzo lubia i czesto wtedy
serwuja jakis pyszny kasek na boku. A najlepiej to zamawiac "omakase" -
wedle wyboru szefa sushi - szef sie wtedy postara extra choc moze to sie
okazac kosztowne :-)))
--
><eM eL><Washington, D.C.><
|