Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sushi/ Suszi :) Re: Sashimi (dlugie)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Sashimi (dlugie)

« poprzedni post
Data: 2006-02-28 15:27:59
Temat: Re: Sashimi (dlugie)
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki

"Iwona_s" <i...@T...pl> wrote in message
news:du1f54$1ol$1@news.dialog.net.pl...


> Przykro mi bardzo, ale sashimi jest rodzajem sushi :)
> Sushi to grupa podstawowa, do ktorej naleza sashimi, makizushi,
> nigirizushi itp.
>
> Sashimi nie tworzy sie wylacznie z surowej ryby i nie sa to koniecznie
> plasterki. Jest to jeden z wielu sposobow podawania sashimi.
> Generalnie sa to kawalki ryby badz innych frutti di mare, podane w
> odpowiednio ozdobionej kompozycji na stylowej, badz zupelnie "prostej"
> desce lub na japonskiej porcelanie. Do tego dodaje sie gari, shoyu,
> wasabi...ewentualnie jeszcze tarty przymrozony dajkon :)
>

Encyclopedia Britannica:
sashimi - specialty of Japanese cuisine, fresh fish served raw.
sushi - a staple rice dish of Japanese cuisine, consisting of cooked rice
flavoured with vinegar and a variety of vegetable, egg, or raw seafood
garnishes and served cold.

To tyle ze slownikow...
Jakby Ci tu powiedziec az zajzalem do kunzki o sushi, nie mowiac o tym, ze
jemy sushi, sashimi i inne japosnkie wytwory dwa-trzy razy w tygodniu
(czesto na lunch -- pare dobrych japonskich restauracji i sushi bars w
okolicy pracy) w Japonii bylem kilkanascie razy w ciagu ostatnich kilku lat,
sushi lubie a kuchnia sie interesuje wiec sobie z szefami sushi gadamy, jako
ze moja pociecha duka po japonsku... W Japonii lubie chodzic do sushi bars
bo tam sie zwyczajowo nie pali - a wszedzie indziej to siekiere mozna
powiesic... Z cala pewnoscia sashimi to sashimi a sushi to sushi. Sushi
[meshi] to "przyprawiony ryz" a sashimi to "sliced raw fish" po japonsku.
(Sashimi - w przewazajacej ilosci przypadkow - to surowa ryba, choc moga byc
tez "na ozdobe" krewetki, homary, malze no i abalone...) Zeby zagmatwac
sprawe to czasami sashimi podawane jest na warstwie ryzu ulozonego na dnie
naczynia (deska, lodka, takie tam czesto wymyslne naczynka...) ale w dalszym
ciagu pozostaje sashimi...

A co do krojenia ryby na sashimi -- "zukuri" -- sa cztery glowne rodzaje:
usu zukuri - najcienszy, jak papier, uzywane do ryb z jasnym miesem, ito
zukuri - cienkie filety krojone w paseczki, kaku zukuri - w kostke i hira
zukuri - w niezbyt cienke prostokatne plastry (wiekszosc ryb waslnie tak sie
kroi.)

Sashimi - jako pokrojona ryba - moze byc skladnikiem sushi (wtedy powstaje
sushi z jakas tam ryba...), choc zjadacze zwykle preferuja sashimi. Ale
poniewaz sashimi jest znacznie drozsze od sushi wiec mozna zbankrutowac
jedzac samo sashimi no i je sie sushi. (Po co ten ryz z sushi...? Bo
tanszy... W Japonii, w dobrej restauracji/sushi bar, 50-60 porcji
ushi --tak na 3-4 osoby-- to ok 200 dolarow, ale cena duzo zalezy od
rodzaju sushi i moze byc znacznie drozej. Sashimi, tyle aby sie sie 4 osoby
najadly - dwa razy wiecej. W domu, w Waszyngtonie, jest nieco taniej, ale
trudno zejsc sushi ponizej 100-150 dolarow na cztery osoby a sashimi jest
tez odpowiednio drogie.) Nawet w Japonii gdze sashimi jest podawane
zwyczajowo jako przystawka w ciagu ostatnich paru lat podaja coraz mniej
sashimi :-(((

> Zaznaczam, ze tworzenie sushi to sztuka, cala ceremonia owiana jest nutka
> tajemnicy, ktora znaja wylacznie Sushacy :)

Zadna tajemnica - odbywa sie otwarcie i wszyscy moga sobie popatrzec (i
patrza jak siedza przy barze...) Mozna sobie tez pogadac z itame-san ,
pocmokac z zachwytu i pochwalic - szefowie to bardzo lubia i czesto wtedy
serwuja jakis pyszny kasek na boku. A najlepiej to zamawiac "omakase" -
wedle wyboru szefa sushi - szef sie wtedy postara extra choc moze to sie
okazac kosztowne :-)))

--
><eM eL><Washington, D.C.><


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem