Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-ber
lin.de!komma.zedat.fu-berlin.DE!not-for-mail
From: Marcin Milkowski <m...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Schab
Date: Sat, 19 Feb 2000 11:50:09 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 18
Message-ID: <P...@K...ZEDAT.FU-Berlin.DE>
References: <bvxq4.4117$G3.119733@news.tpnet.pl> <88eh83$146d$1@news.ipartners.pl>
<3...@w...net>
NNTP-Posting-Host: komma.zedat.fu-berlin.de (130.133.1.46)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: TEXT/PLAIN; charset=US-ASCII
X-Trace: fu-berlin.de 950957412 1521069 130.133.1.46 (16 17 18)
In-Reply-To: <3...@w...net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:23427
Ukryj nagłówki
On Wed, 16 Feb 2000, Magdalena Bassett wrote:
> Oto moj ulubiony schab pieczony z rodzynkami i sliwkami suszonymi (w
> poznanskim nazywaja je prunelki)
Znam, probowalem, najlepszem, co da sie ze schabu zrobic
> Schab dobrze natrzec sola, pieprzem i majerankiem. Trzonkiem drewnianej lyzki
> zrobic podluzna dziure przez caly schab. Nadziewac te dziure na przemian
> sliwkami i rodzynkami, wpychajac je w glab palcami i trzonkiem od lyzki. Ja
> skrapiam rodzynki woda, zeby byly lepkie i posypuje je majerankiem. Nastepnie
> obsmazam caly schab na patelni na malej ilosci oleju i masla, wkladam do
> brytfanki, podlewam szklanka wody i pieke przez 2 godziny. Podaje pokrojony w
> plastry, z ryzem i salata. Sos mozna zagescic zasmazka, doprawic rosolem i
> przyprawami.
Mozna takze kroic na plasterki i jako wedline (na zimno). Efekt murowany,
nie wiem nawet, czy nie lepsze, niz na cieplo.
Milego pieczenia
MM
|