Data: 2000-02-19 10:50:09
Temat: Re: Schab
Od: Marcin Milkowski <m...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Wed, 16 Feb 2000, Magdalena Bassett wrote:
> Oto moj ulubiony schab pieczony z rodzynkami i sliwkami suszonymi (w
> poznanskim nazywaja je prunelki)
Znam, probowalem, najlepszem, co da sie ze schabu zrobic
> Schab dobrze natrzec sola, pieprzem i majerankiem. Trzonkiem drewnianej lyzki
> zrobic podluzna dziure przez caly schab. Nadziewac te dziure na przemian
> sliwkami i rodzynkami, wpychajac je w glab palcami i trzonkiem od lyzki. Ja
> skrapiam rodzynki woda, zeby byly lepkie i posypuje je majerankiem. Nastepnie
> obsmazam caly schab na patelni na malej ilosci oleju i masla, wkladam do
> brytfanki, podlewam szklanka wody i pieke przez 2 godziny. Podaje pokrojony w
> plastry, z ryzem i salata. Sos mozna zagescic zasmazka, doprawic rosolem i
> przyprawami.
Mozna takze kroic na plasterki i jako wedline (na zimno). Efekt murowany,
nie wiem nawet, czy nie lepsze, niz na cieplo.
Milego pieczenia
MM
|