Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.internetia.pl!isdnet!fr.clara.net!heighliner.fr.clara.net!newsfeed01.su
l.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.t-online.com!not-for-m
ail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Schweinhaxn i Semmelknödel
Date: Thu, 07 Feb 2002 20:14:40 +0100
Organization: w domu
Lines: 30
Message-ID: <a3ujl3$mbg$02$1@news.t-online.com>
References: <a3hifo$45h$5@news.onet.pl> <a3hj9n$rcc$1@news.tpi.pl>
<a3k81s$2df$1@news.onet.pl> <a3k8oe$kkq$07$1@news.t-online.com>
<a3pjhb$kbu$1@news.onet.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1013109220 02 22896 HDYmTwPVSIA84V 020207 19:13:40
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.6.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:95155
Ukryj nagłówki
altf4 wrote:
> Saksońska? W samym centrum Monachium? Oszukali mnie i nie podali
> prawdziwej bawarskiej golonki tylko jakąś tam saksońską? Wprowadziłeś
> nielichy zamet w mojej glowie!!!
> Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
> wiadomości news:a3k8oe$kkq$07$1@news.t-online.com...
>> altf4 wrote:
>>
>> > Dzięki. To moze mi rozszyfrujesz z czego był sos? Kelner byl na tyle
>> > uprzejmy ze pozwolil mi wziac menu. Cytuje:"A hoiwade schweinshaxn,
>> > kartoffegnedl in da saiwagmachten soss, daua gibt's aan krautsolod"
>>
>> to była saksońska restauracja?
>> Bo po bawarsku toto nie jest. A sos zrobili sami. Z czego, nie
> powiedzieli.
no to jeszcze raz: faktycznie, w Monachium mówią trochę takim gardłowym
bawarskim i mają udźwięcznienie niektórych spółgłosek (k->g).
Kompletnie na nasze będzie:
przepołowiona golonka wieprzowa, knedel ziemniaczany w sosie własnej
roboty, do tego sałata z kapusty. (aha, nie daua tylko dazua)
Waldek
PS
jak ktoś dostał wirusa z mojego adresu, to przepraszam z góry i dołu. Mam
zakażenie 3 stopnia w robocie.
WK
|