Data: 2002-05-05 16:42:52
Temat: Re: Ser bialy domowy
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 5 May 2002 18:21:53 +0200, "Jakub Jewuła"
<b...@s...com.pl> wrote:
>> >Podzielilem na trzy czesci - jedna bedzie zjedzona jutro na sniadanie
>> >z drugiej bede probowal zrobiz ser zolty z trzeciej "typu Brie".
>Zobaczymy
>>
>> - Wymieszaj / rozgniec ser "na sniadanie" ze smietana, bedzie lepszy
>> - nastepnym razem poczekaj az podgrzane zsiadlee mleko ostygnie, i
>> wtedy dopiero odcedzaj / odciskaj.
>
>Cieply tluszcz po prostu "splynal" z serwatka?
>
>> sie juz udalo uzyskac 500 g
>> wspanialego tlustego (i kwasnego !) sera z zaledwie 2 litrow mleka
>> (pelnego, 6%)
>
>Gdzie kupujesz takie mleko? Ja mialem tylko 2%:(
>
>q
>
>
W kraju w ktorym nie uswiadczysz twarogu :-(( Tutejsze chude ma 0%,
pol-tluste 2%, a tluste 6% (i z tego robie twarog).
(Dodam tez smietane : odtluszczona 9%, pol-tlusta 18%, normalna 30%,
specjalna : 36%)
Jezeli robisz z 2-procentowego i jezeli zakwasisz pozadna lyzka
smietany, no i ostudzisz naprawde do temperatury pokojowej, to tez
wychodzi
-twarozkowo -
Ewcia
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
|