Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.m
an.poznan.pl!news.task.gda.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!news-ge.sw
itch.ch!cern.ch!not-for-mail
From: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Serce z ciasta - prośba
Date: 25 Aug 2001 19:34:27 GMT
Organization: ChocolatERie ceNtrale
Lines: 35
Message-ID: <9m8uk3$1ko$2@sunnews.cern.ch>
References: <9lvhp1$4nb$7@news.tpi.pl> <9m0904$lou$2@sunnews.cern.ch>
<9m4q3d$64s$5@news.tpi.pl>
Reply-To: b...@m...cern.ch
NNTP-Posting-Host: pcephc205.cern.ch
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: sunnews.cern.ch 998768067 1688 (None) 137.138.32.83
X-Complaints-To: n...@s...cern.ch
X-Spamtrap: chocolate -- eat before replying! ;-)
X-LART: http://chall.ifj.edu.pl/~aneta/gifs/lart.jpg
X-Chocolate-Of-the-Week: Lindt Excellence 70% Cacao
User-Agent: tin/1.4.5-20010409 ("One More Nightmare") (UNIX) (Linux/2.2.19-6.2.1.1
(i686))
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:64132
Ukryj nagłówki
Maja Krężel <o...@f...onet.pl> wrote:
> Tarta ze szpinakiem? To jakaś pycha. Uwielbiam szpinak! Czy podawałaś może ten
> przepis ostatnio? A jeśli nie, to czy mogłabyś (na privka):))
Mogłabym, zaraz wysyłam. Zakładamy Ligę Kochających Szpinak? Też uwielbiam,
choć stosunkowo od niedawna -- za młodu mnie karmiono czymś, co absolutnie nie
przypomina porządnie przyrządzonego szpinaku. Nawet kolorem. :-(
> Przepraszam, jeśli przepis już był, ale ja jednak musiałam wywalić te
> miliardy postów od kwietnia, bo po prostu nie miałabym kiedy czytać.
Przepis był, ale w kwestii pierogów z ciasta francuskiego. Nadzienie z
grubsza to samo, mogę powtórzyć bez problemu :-)
> Wszystko brzmi zachęcająco, ale warunki córki były twarde. Tort ma być taki,
> jak > sobie upatrzyła na jakimś rysunku (to nawet nie był tort, tylko jakaś
> zabawka czy coś, ale ona sobie ubrdała, że tort i już) - gładki, połyskliwy,
> jakby lukrowany.
Przyszła mi do głowy jeszcze polewa do tortu -- za zamierzchłych czasów
pobytu w Niemczech dostałam ją też w kolorze czerwonym, może to? Połysk ma
ładny, z tym, że jak się to po polsku nazywa, to pojęcia nie mam. Po
niemiecku było Tortenguss rot, po francusku jest nappage de tarte, z tym,
że w sklepach francuskich/szwajcarskich jest tylko przezroczysta. Może by
coś takiego, z barwnikiem spożywczym?
> Chyba pocuduję ze zwykłym lukrem + sok z buraków, albo z marcepanem.
Też może być :-)
> Dzięki, dzięki, dzięki! W imieniu dziecięcia.
Dziecię tak na urodziny zażądało, czy bez okazji? :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|