Data: 2001-08-25 19:34:27
Temat: Re: Serce z ciasta - prośba
Od: Aneta Baran <a...@c...anetek.net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Maja Krężel <o...@f...onet.pl> wrote:
> Tarta ze szpinakiem? To jakaś pycha. Uwielbiam szpinak! Czy podawałaś może ten
> przepis ostatnio? A jeśli nie, to czy mogłabyś (na privka):))
Mogłabym, zaraz wysyłam. Zakładamy Ligę Kochających Szpinak? Też uwielbiam,
choć stosunkowo od niedawna -- za młodu mnie karmiono czymś, co absolutnie nie
przypomina porządnie przyrządzonego szpinaku. Nawet kolorem. :-(
> Przepraszam, jeśli przepis już był, ale ja jednak musiałam wywalić te
> miliardy postów od kwietnia, bo po prostu nie miałabym kiedy czytać.
Przepis był, ale w kwestii pierogów z ciasta francuskiego. Nadzienie z
grubsza to samo, mogę powtórzyć bez problemu :-)
> Wszystko brzmi zachęcająco, ale warunki córki były twarde. Tort ma być taki,
> jak > sobie upatrzyła na jakimś rysunku (to nawet nie był tort, tylko jakaś
> zabawka czy coś, ale ona sobie ubrdała, że tort i już) - gładki, połyskliwy,
> jakby lukrowany.
Przyszła mi do głowy jeszcze polewa do tortu -- za zamierzchłych czasów
pobytu w Niemczech dostałam ją też w kolorze czerwonym, może to? Połysk ma
ładny, z tym, że jak się to po polsku nazywa, to pojęcia nie mam. Po
niemiecku było Tortenguss rot, po francusku jest nappage de tarte, z tym,
że w sklepach francuskich/szwajcarskich jest tylko przezroczysta. Może by
coś takiego, z barwnikiem spożywczym?
> Chyba pocuduję ze zwykłym lukrem + sok z buraków, albo z marcepanem.
Też może być :-)
> Dzięki, dzięki, dzięki! W imieniu dziecięcia.
Dziecię tak na urodziny zażądało, czy bez okazji? :-)
Anetek
--
....
.' .. `. Aneta Baran *---* Work: ++41 22 76 76478 A...@c...ch
:`.__.': http://chall.ifj.edu.pl/~aneta *---* Home: a...@a...net
`....' * Anything is good and useful if it is made of chocolate. *
|