Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.onet.pl!lublin.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-for-mail
From: Grzegorz Sapijaszko <g...@s...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sernik (P)
Date: 21 May 2002 21:27:46 +0200
Organization: home, sweet home
Lines: 36
Message-ID: <m...@s...net>
References: <acdrqr$75o$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: ldhpux.immt.pwr.wroc.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
User-Agent: Gnus/5.0808 (Gnus v5.8.8) Emacs/20.7
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:109150
Ukryj nagłówki
"maciejka" <t...@w...pl> writes:
> Dla wielbicieli sernikow :)))
To ja może podam swój sernik:
6-7 jaj
1 kg ser półtłustego
ok. szklanki cukru (w zależności od upodobań smakowych)
pół kostki margaryny
1 opakowanie budyniu śmietankowego
cukier waniliowy
zapach rumowy
ewentualnie bakalie jak ktoś lubi
Najpierw należy ser przekręcić przez maszynkę do mięsa 2, 3 razy, w
razie braku maszynki można przetrzeć przez sitko -- stanie się ,,lekki
i puszysty''. Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką
tartą. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać roztopioną
margarynę ciągle ucierając, później dodawać ser (nie przestając
ucierać), budyń, cukier waniliowy, zapach (i ewewntualnie bakalie). Na
koniec dodać ubite na sztywną pianę białka, całość wymieszać (łyżką) i
przełożyć do blachy. Piec w piekarniku, ok. 1.5 godz, ale to zależy od
temperatury.
Podawać np. z Mlekiem Dziewicy... :-)
Smacznego,
Grzesiek
--
Władysław, co żył w Skierniewicach,
Gustował wyłącznie w dziewicach.
Z przypadłości tej wrednej
Dziś dziewicy ni jednej
Nie ma na skierniewickich ulicach.
(C) Piotr Chytry
|