Data: 2002-05-21 19:27:46
Temat: Re: Sernik (P)
Od: Grzegorz Sapijaszko <g...@s...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
"maciejka" <t...@w...pl> writes:
> Dla wielbicieli sernikow :)))
To ja może podam swój sernik:
6-7 jaj
1 kg ser półtłustego
ok. szklanki cukru (w zależności od upodobań smakowych)
pół kostki margaryny
1 opakowanie budyniu śmietankowego
cukier waniliowy
zapach rumowy
ewentualnie bakalie jak ktoś lubi
Najpierw należy ser przekręcić przez maszynkę do mięsa 2, 3 razy, w
razie braku maszynki można przetrzeć przez sitko -- stanie się ,,lekki
i puszysty''. Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką
tartą. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać roztopioną
margarynę ciągle ucierając, później dodawać ser (nie przestając
ucierać), budyń, cukier waniliowy, zapach (i ewewntualnie bakalie). Na
koniec dodać ubite na sztywną pianę białka, całość wymieszać (łyżką) i
przełożyć do blachy. Piec w piekarniku, ok. 1.5 godz, ale to zależy od
temperatury.
Podawać np. z Mlekiem Dziewicy... :-)
Smacznego,
Grzesiek
--
Władysław, co żył w Skierniewicach,
Gustował wyłącznie w dziewicach.
Z przypadłości tej wrednej
Dziś dziewicy ni jednej
Nie ma na skierniewickich ulicach.
(C) Piotr Chytry
|