Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "DominikaNM" <d...@a...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sernik na zimno
Date: Fri, 5 Oct 2001 08:07:36 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 35
Message-ID: <9pjim2$c13$1@info.cyf-kr.edu.pl>
References: <9pjgpg$oo2$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: dominika.net.autocom.pl
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1002262018 12323 213.134.172.75 (5 Oct 2001 06:06:58 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 5 Oct 2001 06:06:58 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:73206
Ukryj nagłówki
Hehe:-)) Ja już jestem maniaczką sernika na zimno:-)
Podam Ci przepis mojej szwagierki. Też robiłam wiele prób i tylko ten mi
wyszedł :-)))
-Kostka rozpuszczonego, ostudzonego masła
-niecała szklanka cukru
-4 żółtka
-3serki homo (to są takie najzwyklejsze serki mają bodajże 150g ale ręki nie
dam sobie uciąć), najlepiej waniliowe- albo dodać cukier waniliowy
-torebeczka żelatyny (rozpuścić w gorącej wodzie (1/3 szklanki) poczekać aż
ostygnie, ale wyczuj moment żeby się nie zsiadła)
-herbatniki na spód
-galaretka na wierzch
Z żółtek i cukru ukręcić kogel-mogel, wlać masło, domieszać do tego serki,
żelatynę (ja daję troszkę mniej żelatyny (pół łyżeczki mniej) za to dokładam
jeszcze jakąś kolorową galaretę np. brzoskwiniową żeby kolor był
ładniejszy - też rozpuszczoną najlepiej razem z żelatyną - odrobina więcej
wody ). Wszystkie składniki mieszam mikserem.
Herbatkinki na spód można albo namoczyć (troszeczkę żeby się
nierozglajdały ) albo suche zalać niewielką ilością masy i poczekać aż się
lekko zsiądzie i dopiero wlać resztę. W drugim sposobie spód jest troszkę
suchy i czasem masa się zaczyna ścinać w misce ale jak się zsiądzie trochę
to można zamieszać:-)
Wlać masę i czekać. Galaretka na wierzch (dwie rozpuszczone - jak się
spieszę to dodaje mniej wody niż w przepisie) musi byś schłodzona żeby się
masa pod wpływem ciepła nie rozpuściła - wtedy galaretka będzie mętna - to
też przerabiałam :-))) Można dodać owoce. Te proporcje są na średnią
tortownice.
Mam nadzieję że według tego przepisu Ci się uda - mnie jeszcze nie zawiódł
:-)))
Pozdrawiam:-)))
Uzależniona od sernika na zimno
DominikaNM
|