Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: Korniejewowa <m...@S...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sernik na zimno dla taty:)
Date: Tue, 21 Jun 2005 15:42:40 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 38
Sender: m...@p...onet.pl@nat-be2.aster.pl
Message-ID: <d995gf$r0h$1@news.onet.pl>
References: <d98ld6$3f6$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: nat-be2.aster.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1119361359 27665 212.76.39.122 (21 Jun 2005 13:42:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 21 Jun 2005 13:42:39 GMT
User-Agent: Noworyta News Reader/2.9
X-Antivirus: avast! (VPS 0525-0, 2005-06-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:241999
Ukryj nagłówki
Zi3lu napisał(a) dnia Tue, 21 Jun 2005 11:07:44 +0200 na grupie pl.rec.kuchnia:
> Witam Grupowiczow serdecznie.Jako,ze zbliza sie Dzien Taty, chcialem mu
> robic sernik na zimno z truskawkami i ewentualnie jakimis innymi owocami.Czy
> ktos moglby mi podac jakies sprawdzone dobre przepisy?Bede bardzo
> wdzieczny.Pozdrawiam:)
>
>
paczka biszkoptów lub herbatników słodkich
5-6 opakowań serków homogenizowanych waniliowych (150-200 g)
galaretka truskawkowa szt.3
truskawki
2 opakownia galaretki rozrobić w ilości wody przeznaczonej dla jednego
opakowania, odstawić do wystygnięcia (ale nie zsiądnięcia). trzecie
opakowanie rozrobić według przepisu i też odstawić. Serki waniliowe
wymieszać z galaretką ostudzoną (tą podwójną). Na dnie tortownicy ułożyć
biszkopty lub pokruszone herbatniki. Wylać na nie masę serowo
galaretkową. Wstawić do lodówki na pół godzinki. Po tym czasie wyjąć i
przybrać truskawkami, które następnie należy zalać ostatnią galaretką. I
znowu do lodówki na min. godzinkę.
Przepis do zastosowania nie tylko z truskawkami.
Do masy serowo galaretkowej można dodać cukru wedle smaku i uznania,
również rodzynki, wiórki kokosowe, czy inne dodatki, łącznie ze startą
na tarce czekoladą, czy też kawałkami zciętej już na maxa galaretki.
Robi się szybciutko i bardzo prosto - nie może nie wyjść.
Z ilością serków można eksperymentować, podobnie jak z ilością
pozostałych składników, dostosowując je do wielkości tortownicy czy
innej formy (przepis podałam na tortownicę o średnicy 25 cm).
Można się bawić kolorami, robiąc masy serowo galaretkowe z różnych
rodzajów galaretek, które kolejno się wylewa (każdą warstwę należy
przechłodzić w lodówce, co zajmuje już troszkę więcej czasu).
Smacznego i pozdrawiam
Korniejewowa
|