Data: 2005-06-21 13:42:40
Temat: Re: Sernik na zimno dla taty:)
Od: Korniejewowa <m...@S...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zi3lu napisał(a) dnia Tue, 21 Jun 2005 11:07:44 +0200 na grupie pl.rec.kuchnia:
> Witam Grupowiczow serdecznie.Jako,ze zbliza sie Dzien Taty, chcialem mu
> robic sernik na zimno z truskawkami i ewentualnie jakimis innymi owocami.Czy
> ktos moglby mi podac jakies sprawdzone dobre przepisy?Bede bardzo
> wdzieczny.Pozdrawiam:)
>
>
paczka biszkoptów lub herbatników słodkich
5-6 opakowań serków homogenizowanych waniliowych (150-200 g)
galaretka truskawkowa szt.3
truskawki
2 opakownia galaretki rozrobić w ilości wody przeznaczonej dla jednego
opakowania, odstawić do wystygnięcia (ale nie zsiądnięcia). trzecie
opakowanie rozrobić według przepisu i też odstawić. Serki waniliowe
wymieszać z galaretką ostudzoną (tą podwójną). Na dnie tortownicy ułożyć
biszkopty lub pokruszone herbatniki. Wylać na nie masę serowo
galaretkową. Wstawić do lodówki na pół godzinki. Po tym czasie wyjąć i
przybrać truskawkami, które następnie należy zalać ostatnią galaretką. I
znowu do lodówki na min. godzinkę.
Przepis do zastosowania nie tylko z truskawkami.
Do masy serowo galaretkowej można dodać cukru wedle smaku i uznania,
również rodzynki, wiórki kokosowe, czy inne dodatki, łącznie ze startą
na tarce czekoladą, czy też kawałkami zciętej już na maxa galaretki.
Robi się szybciutko i bardzo prosto - nie może nie wyjść.
Z ilością serków można eksperymentować, podobnie jak z ilością
pozostałych składników, dostosowując je do wielkości tortownicy czy
innej formy (przepis podałam na tortownicę o średnicy 25 cm).
Można się bawić kolorami, robiąc masy serowo galaretkowe z różnych
rodzajów galaretek, które kolejno się wylewa (każdą warstwę należy
przechłodzić w lodówce, co zajmuje już troszkę więcej czasu).
Smacznego i pozdrawiam
Korniejewowa
|