Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!mimuw.edu.pl!news.mimuw.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.p
l!not-for-mail
From: "Ewa K." <e...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Serowa wspaniała zupa - przepis
Date: Fri, 29 Nov 2002 12:46:54 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 29
Message-ID: <as8186$5d0$1@news.tpi.pl>
References: <3...@p...pulawy.pl>
NNTP-Posting-Host: pc137.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1038583879 5536 213.76.89.137 (29 Nov 2002 15:31:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 29 Nov 2002 15:31:19 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:136734
Ukryj nagłówki
ZUPA SEROWA
1.2 kg miesa mielonego szynki lub chudej łopatki wieprzowej,
2 serki topione Hochland śmietankowe,
2 serki topione Hochland ziołowe,
por,
4 średnie cebule,
woda,
1 śmietana wg mnie wystarcza 12 %
przyprawy, sól, pieprz, vegeta lub warzywa (marchew, pietrucha i seler -
później wyjęte i zużyte do sałatki lub na jakiś inny zbożny cel )
Mięso zmielone zalewamy wodą, dodajemy ew. jeśli ktoś używa warzyw
gotujemy tak ok. 15 min ( od punktu zasyczenia) w szybkowarze. Ja
robiłam zupke bez warzyw, tylko z vegetą i wyszła znakomita a
zaoszczędza się czas poświęcony na ich obieranie. Otwieramy szybkowar
oczywiście po wypuszczeniu pary - bezpiecznie, stawiamy z powrotem na
kuchnie i czynimy dalsze działania. Dodajemy do gotującej się cały czas
zupy cebulkę posiekana drobno i zeszkloną na oleju, potem zeszklony
pocięty w paseczki por, Następnie dodajemy do cały czas gotującej się
zupy pokrojone w plasterki serki łyżką drewnnianą je troche rozcierając
w zupie, a na końcu śmietanę wymieszaną z odlaną wcześniej zupką w
ilości 1/2 szkl. - coby nam sie nie zważyła, pzryprawiamy do smaku i
zupka gotowa.
Podajemy z pieczywem lub z grzankami
> SMACZENGO w te chlodne i wilgotne popołudnia.
> Może zupka przyda się na wszystkich świętych - coby się rozgrzać i
> dobrze posilić.
> Z pozdrowieniami Aniab
|