Data: 2002-11-29 11:46:54
Temat: Re: Serowa wspaniała zupa - przepis
Od: "Ewa K." <e...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
ZUPA SEROWA
1.2 kg miesa mielonego szynki lub chudej łopatki wieprzowej,
2 serki topione Hochland śmietankowe,
2 serki topione Hochland ziołowe,
por,
4 średnie cebule,
woda,
1 śmietana wg mnie wystarcza 12 %
przyprawy, sól, pieprz, vegeta lub warzywa (marchew, pietrucha i seler -
później wyjęte i zużyte do sałatki lub na jakiś inny zbożny cel )
Mięso zmielone zalewamy wodą, dodajemy ew. jeśli ktoś używa warzyw
gotujemy tak ok. 15 min ( od punktu zasyczenia) w szybkowarze. Ja
robiłam zupke bez warzyw, tylko z vegetą i wyszła znakomita a
zaoszczędza się czas poświęcony na ich obieranie. Otwieramy szybkowar
oczywiście po wypuszczeniu pary - bezpiecznie, stawiamy z powrotem na
kuchnie i czynimy dalsze działania. Dodajemy do gotującej się cały czas
zupy cebulkę posiekana drobno i zeszkloną na oleju, potem zeszklony
pocięty w paseczki por, Następnie dodajemy do cały czas gotującej się
zupy pokrojone w plasterki serki łyżką drewnnianą je troche rozcierając
w zupie, a na końcu śmietanę wymieszaną z odlaną wcześniej zupką w
ilości 1/2 szkl. - coby nam sie nie zważyła, pzryprawiamy do smaku i
zupka gotowa.
Podajemy z pieczywem lub z grzankami
> SMACZENGO w te chlodne i wilgotne popołudnia.
> Może zupka przyda się na wszystkich świętych - coby się rozgrzać i
> dobrze posilić.
> Z pozdrowieniami Aniab
|