Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.
cgs.poznan.pl!news.internetia.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "Rena" <r...@p...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Sery plesniowe
Date: Mon, 17 Jun 2002 19:23:09 +0200
Organization: Aster City Net
Lines: 234
Message-ID: <ael5s3$l65$1@pingwin.acn.pl>
References: <ael3sc$6q8$1@post.polcard.com.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.130.129.54
X-Trace: pingwin.acn.pl 1024334532 21701 10.130.129.54 (17 Jun 2002 17:22:12 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Jun 2002 17:22:12 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:112766
Ukryj nagłówki
Camembert pieczony w piwnym cieście na głęb.oleju
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=987
"Ja to podaje camemberta pieczonego w piwnym ciescie w glebokim tluszczu. Do
tego koniecznie konfitura z borowek i tosty."
Składniki:
250 ml piwa jasnego
250 g maki pszennej
100 g bialek (to tak ze trzy)
40 ml oleju arachidowego
sol
camembert
Przepis:
wszystko wymieszac mikserem i gotowe. ciasto jest do maczania, trzeba
dokladnie odmierzyc piwo i make by nie bylo zbyt rzadki. nadaje sie do
smazenia wylacznie w glebokim tluszczu.
oprocz camamberta swietnie wychodza tez cale pieczarki lekko posypane sola i
pieprzem.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-04-18
Źródło / autor: pl.rec.kuchnia, "Przemyslaw Koziarski"
=======================
CAMEMBERT W SOSIE MALINOWYM http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=95
Proporcje podane dla 1 osoby.
Składniki:
100 g sera typu camembert
100 g malin
pół główki zielonej sałaty
sos winegret: czosnek, sok z cytryny, sól
1 kromka pumpernikla
Przepis:
1.ser pogrzać w piekarniku owinięty folią aluminiową, aż się stopi w środku,
następnie ułożyć na liściach sałaty skropionych sosem winegret
2. maliny zmiksować i polać nimi ser
3.jeść z pumperniklem
Nadesłał(a): kropka , dnia: 2000-07-10
Źródło / autor: "Chudnij z nami" Wydanie Specjalne nr 3/2000 "Super Linii" -
miesięcznika promującego zdrowy tryb życia
==============================
camembert z gruszkami i pistacjami
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2014
Składniki:
4 lekko kwasne gruszki
2 male camemberty o wadze 10 dag kazdy
2 lyzki luskanych pistacji
lyzeczka ziarenek czarnego pieprzu
lyzeczka miodu
2 galazki tymianku
Przepis:
pistacje zanurzamy na 30 sekund we wrzacej wodzie, odcedzamy i obieramy. z
gruszek odcinamy ukosne plastry miazszu tak, by pozostaly ukosne podstawy.
podstawy owocow zalewamy w garnuszku 4 dl wody, dodajemy lyzeczke ziaren
pieprzu w woreczku z gazy i 2 galazki tymianku. gotujemy pod przykryciem na
srednim ogniu, az owoce beda miekkie. nastepnie kroimy w poprzek 2 male
camemberty, przekladamy je do foremki wylozonej natluszczonym papierem do
pieczenia i stawiamy pod rusztem piekarnika. gdy serki sie rozpuszcza,
przekladamy je na talerze, na kazdym ukladamy kawalek gruszki. polewamy
miodem z tymiankiem, posypujemy pistacjami. od razu podajemy na stol.
Nadesłał(a): r...@p...pl , dnia: 2001-08-18
Źródło / autor: Pani nr 8/2001
=============================
obazda http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2021
"Waldemar Krzok: zanim pojadę na urlop w kierunku bajuwarsko/austriackim
mały przepisik na bajuwarską zagrychę do piwa o nazwie obazda."
Składniki:
0.5 kostki masła (tej starej, czyli 125g) + 1 Camembert, lepiej bardziej
dojrzały + trochę twarożku, do rozprowadzenia, dymka, szczypiorek, ostra
papryka, sol, pieprz, kminek.
Przepis:
Zarobić na jednorodną pastę. Dodać drobno posiekaną cebulkę (ta z zieleniną,
jak jej po polsku?), drobno posiekany szczypiorek, dużo ostrej papryki, sól,
pieprz, kminek (też lepiej trochę zmoździerzyć). Powinno być dość słone i
czerwonawe (papryka).
Wskazówki i uwagi:
W oryginale je się toto z preclami. Można na chlebek razowy lub też zwykły.
Masła nie trzeba, już jest w środku ;-))
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-08-26
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,autor:aldemar Krzok
==============================
ogorki z kremem camembert http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1817
Proporcje podane dla 1 osoby.
Składniki:
100 g ogorka zielonego
1/4 jajka ugotowanego na twardo
40 g serka smietankowego
20 g sera camembert
1 lyzeczka koperku
1 lyzeczka natki
1 lyzeczka lagodnej musztardy
sol ziolowa
pieprz
Przepis:
Obrany ogorek przekroic wzdluz, usunac nasiona i posilic. jajko i ser
pokroic w kostke, dodac ser smietankowy, koperek i natke. calosc wymieszac i
zmiksowac. puree posolic i przyprawic. wydrazony ogorek podzielic na 4 i
przez rekaw cukierniczy napelnic kremem camembert.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-05-04
Źródło / autor: Super Linia - miesięcznik promujący zdrowy styl życia nr
5/2001
=====================================
ser "Sekret mnicha" smażony http://puszkkka.spinacz.pl/szukaj_z.php3
"bardzo szybki i wykwintny pomysl na obiad lub kolację"
Proporcje podane dla 1 osoby.
Składniki:
1 ser "Sekret mnicha" o smaku naturalnym
1 jajko
bułka tarta
trochę oleju do smażenia
Przepis:
obtacza sie ser w jajku i potem w bulce tartej. smazy na patelni na zloty
kolor.
Wskazówki i uwagi:
w wersji luksusowej polac zurawinami ze sloika.
mozna jesc z ziemniakami, podsmazonym makaronem itp. pasuje tez z salata
polana sose winegret.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2001-10-20
Źródło / autor: opakowanie sera "Sekret mnicha"
===============================
Taglatelle ai quattro formaggi
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2384
Składniki:
5 dag gorgonzoli (lub innego serka na niebiesko)
5 dag camemberta lub brie
5 dag startego parmezanu
5 dag mozzarelli
25 dag śmietany
pieprz
Przepis:
1. Serki pokruszyć do rondla i rozpuszczać na wolnym ogniu.
2. Wlać powolutku śmietanę (polecam znowu Szefa Kuchni Danona 22%);
3. Mieszać na gładko, popieprzyć.
4. Polać ugotowane kluski.
Wskazówki i uwagi:
Z kolei podawać z białym winem : Pinot Griggio lub Frascati (po przystępnej
cenie w MAKRO).
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2002-02-03
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia,
autor:a...@p...onet.pl
============================
ziemniaki faszerowane warzywami
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2424
Składniki:
8 ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
pol selera
100 g sera dojrzewajacego
100 g kefiru
1 cebula
10 g tluszczu
natka
sol i pieprz
Przepis:
ziemniaki obrac, umyc, wydrazyc lyzeczka. warzywa zetrzec na tarce o duzych
oczkach. cebule obrac, pokroic drobno, poddusic na tluszczu, wymieszac z
warzywami. dodac sol i pieprz,dusic do miekkosci. wydrazone ziemniaki
wypelnic farszem, ulozyc w naczyniu zaroodpornym, zalac kefirem wymieszanym
z serem i zapiec. posypac zielenina.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2002-04-23
Źródło / autor: "Jedzmy zdrowo" - dodatek specjalny Super Linii,
miesięcznika promującego zdrowy styl życia
==========================
zupa z camambert http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2354
"zupa rozgrzewajacą - idealna na mrozy!"
Składniki:
20-30 pieczarek
10-15 dkg niezbyt dojrzalego serka camambert
5 cebulek szalotek
0,5 l buljonu warzywnego
0,5 l mleka
0,5 szklanki smietany kremowki
2 lyzki maki
1-2 lyzek soi
sol i pieprz
Przepis:
Odciac nozke od kapelusza i kapelusze wypelnic serem camambert. Nozki
posiekac i podsmazyc z posiekana cebula. Zalac bulionem i mlekiem.
Rozprowadzic make ze smietana i wlac do zupy. Gotowac przez 5 minut. Dodac
soje, sol i pieprz. Wlozyc wypenione serem kapelusze i gotowac przez 2-3
minuty.
Wskazówki i uwagi:
Krysia Thomspon radzi: ser camembert niezbyt dojrzaly, to taki, ktory jest
nie rozlazly i malo pachnacy.
Nadesłał(a): Rena , dnia: 2002-01-06
Źródło / autor: grupa dyskusyjna pl.rec.kuchnia, autor: b...@n...se
|