Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "beny76" <b...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Shanghai (kurczak po chińsku) poszukuje strasznie dlugo pomóżcie:)
Date: Fri, 12 Dec 2003 13:34:48 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 33
Sender: b...@o...pl@62.29.232.254
Message-ID: <brc9h1$p54$1@news.onet.pl>
References: <br8ac3$e6e$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: 62.29.232.254
X-Trace: news.onet.pl 1071229281 25764 62.29.232.254 (12 Dec 2003 11:41:21 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 12 Dec 2003 11:41:21 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:182942
Ukryj nagłówki
Kurczak po chińsku (Kurczak Hung-Szao)
Proporcje dla 5-8 osob
1 sredni kurczak (1-1.5 kg)
3 posiekane plasterki imbiru lub 1 i 1/2 lyzeczki imbiru w proszku
5-6 lyzek oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wytrawnego bialego wina
5 lyzek sosu sojowego
2 lyzeczki cukru
Kurczaka podzielic na 20 kawalkow, natrzec imbirem i l lyzka oleju, odstawic
na 15 min
Olej mocno rozgrzac na patelni, wlozyc kawalki kurczaka, mieszajac smazyc
5-6 min na duzym ogniu, wybrac lyzka cedzakowa.
Olej zlac z patelni zostawiajac 2 lyzki, wlac wode, wino, sos sojowy, wsypac
cukier, wlozyc kurczaka, wymieszac, doprowadzic do wrzenia, obracajac
kurczaka gotowac 2-3 min na duzym ogniu, zmniejszajac plomien, dusic pod
przykryciem przez 20-25 min, przelozyc do goracej salaterki
Podawac z ryzem ugotowanym lub smazonym
Przepis pochodzi z ksiazki p. Katarzyny Pospieszynskiej "Kuchnia Chinska' z
serii "Swiat na talerzu"
beny76
Użytkownik "lycha" <l...@i...pl> napisał w wiadomości
news:br8ac3$e6e$1@flis.man.torun.pl...
> Shanghai (kurczak po chińsku) poszukuje strasznie dlugo
> i szukam i szukam i nic :(((
> moze ktos to przerabial:)
>
>
>
|